Πολιτική

Ευθύνες για το προσφυγικό στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καταλόγισε ο Κουρουμπλής

38056702113AE66C6AEC0801A8AE4E65.jpg

Ο υπουργός κατηγόρησε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ότι έχει μερίδιο ευθύνης στο προσφυγικό πρόβλημα καθώς όπως είπε, ενώ είχε δεσμευτεί για τη διαμονή 20.000 προσφύγων σε ενοικιαζόμενα καταλύματα, τελικά έχουν εγκατασταθεί σε αυτά λιγότεροι από 3.000.

«Είναι άδικα τα επιχειρήματα, ότι η στάση της σημερινής κυβέρνησης συνέβαλε στην αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Καταφέραμε να υπάρξει δέσμευση των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. για κατανομή 64.000 προσφύγων στην Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για το Προσφυγικό που διεξάγεται στη Σάμο.

Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη και του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη που προηγήθηκαν, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι διαπιστώνεται πως υπάρχουν σημεία δυνητικής συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων. «Έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία που αποτελεί πραγματικό μάθημα συλλογικότητας. Ανεξαρτήτως ιδεολογικών επιλογών. Μια συνεργασία που αποδεικνύει ότι η αποφυγή των «κοκορομαχιών», μόνο θα ωφελήσει. Προσωπικά προσπαθώ αυτό να το κάνω πράξη», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών απευθύνθηκε και στον Σταύρο Θεοδωράκη για την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, όπου είχε υποστηρίξει πως στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα βρίσκονται «άνθρωποι του Άκη Τσοχατζόπουλου, που έχουν διωχθεί, που έχουν κλέψει πολιτικό χρήμα»:«Εκσφενδονίσατε κατηγορίες κάνοντας λόγο για συλλογική ευθύνη, κάτι που είναι φασιστική κατηγορία, έτσι γενικώς και αορίστως. Και δεν σας αποδίδω προσωπικά αυτήν την ιδιότητα. Ωστόσο, περίμενα σήμερα, ή να πείτε συγκεκριμένα ονόματα και κατηγορίες συγκεκριμένες, ή να πείτε πως εν τη ρύμη, εν πάση περιπτώσει, του λόγου σας, είπατε αυτά που είπατε. Αλλιώς αυτοκαθίσταστε συκοφάντης» είπε ο Π. Κουρουμπλής στον πρόεδρο του Ποταμιού.

Ο υπουργός κατηγόρησε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ότι έχει μερίδιο ευθύνης στο προσφυγικό πρόβλημα, καθώς όπως είπε, ενώ είχε δεσμευτεί για τη διαμονή 20.000 προσφύγων σε ενοικιαζόμενα καταλύματα, τελικά έχουν εγκατασταθεί σε αυτά λιγότεροι από 3.000. Αντιθέτως, εξήρε τη στάση των νησιωτών, λέγοντας ότι η αλληλεγγύη τους «έσωσε την τιμή της Ευρώπης».«Πιστέψαμε στην Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων η οποία κατεδάφισε δια των κλειστών συνόρων το περιεχόμενο της Συνθήκης της Γενεύης. Δεν ήταν συνεπής με τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Frontex και στην ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή. Μας υποσχέθηκαν 50 σκάφη, μας έστειλαν 8» πρόσθεσε ο υπουργός.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top