Ελλάδα

Εξαρθρώθηκαν κυκλώματα παρασκευής και διακίνησης νοθευμένων και λαθραίων ποτών

550_334_320328.jpg

Δύο κυλώματα που διακινούσαν μεγάλες ποσότητες «μπόμπες» και λαθραία αλκοολούχα ποτά όλων των ειδών, σε δεκάδες μπαρ, καφετέριες και άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην Αττική, εξαρθρώθηκαν από την Οικονομική Αστυνομία, μετά από πολύμηνες έρευνες.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, η μία ομάδα παρασκεύαζε ποτά «μπόμπες» σε πλήρως οργανωμένο εργαστήριο, στο Μενίδι, τα συσκεύαζε σε μπουκάλια με πλαστές ετικέτες και τα διακινούσε μέσα από κάβες ή απευθείας σε καταστήματα υγεινομικού ενδιαφέροντος, εν γνώσει των ιδιοκτητών και υπαλλήλων, με συνέπεια, εκτός των άλλων, να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Η δεύτερη ομάδα αγόραζε αλκοολούχα ποτά απο τη Βουλγαρία, σε φθηνή τιμή, λόγω της χαμηλής φορολογίας, άλλαζε τις ετικέτες με ελληνικά λογότυπα και τα πωλούσε σε υψηλότερη τιμή, πάλι εν γνώσει των καταστηματαρχών, οι οποίοι, επίσης, έβγαζαν μεγαλύτερο κέρδος, ζημιώνοντας το Δημόσιο.

Μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν από την Αστυνομία στα εργασήρια, σε σπίτια και σε καταστήματα, συνελήφθησαν συνολικά 16 άτομα (15 Έλληνες και ένας αλλοδαπός), ενώ άλλα 19 άτομα, που εμπλέκονται στην υπόθεση, αναζητούνται.

Από την αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι οι δύο ομάδες δραστηριοποιούνταν στη νόθευση και διακίνηση παράνομων αλκοολούχων ποτών, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2015.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα δοχεία και δεξαμενή παρασκευαστηρίου, σύστημα εμφιάλωσης και σύστημα μετάγγισης, 1.298 αυτοκόλλητες ετικέτες διαφόρων ποτών, γνωστών επωνυμιών, καρούλι με ετικέτες πώματος και πλήθος πωμάτων μπουκαλιών, 100 λίτρα καθαρού οινοπνεύματος, 1.821 γεμάτες φιάλες διαφόρων ποτών και 1.008 κενές φιάλες, ποσότητες χύμα κρασιού-ρακί-τσίπουρου, τιμολόγια και φορολογικά στοιχεία, ένας ψηφιακός δίσκος, ένα πιστόλι των 9mm και πιστόλι κρότου με 11 φυσίγγια, 28 γραμμάρια ινδική κάνναβης, κινητά τηλέφωνα και 1.100 ευρώ.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της νομοθεσίας «περί σημάτων», του εθνικού τελωνειακού κώδικα, της νομοθεσίας για πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τα λαθραία και νοθευμένα αλκοολούχα ποτά παραδόθηκαν στο τελωνείο για να καταλογισθούν οι διαφυγόντες φόροι και παραγγέλθηκε στο Γενικό Χημείο του Κράτους η σχετική εξέτασής τους.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top