Οικονομία

Fed: Αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Χωρίς εκπλήξεις ήταν, τελικά, η συνεδρίαση της Fed, η οποία, όπως είχαν προεξοφλήσει οι αγορές, άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια των ΗΠΑ, εκφράζοντας, παράλληλα, στην ανακοίνωσή της ορισμένες ανησυχίες για την πορεία της αγοράς εργασίας.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται, τα περισσότερα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου θεωρούν ότι η αμερικανική οικονομία «αντέχει» το πολύ μία αύξηση επιτοκίων έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έξι εκ των 10 μελών της διοίκησης τάχθηκαν υπέρ μίας ακόμη αύξησης εντός των επόμενων μηνών, από ένα που είχε αυτήν την άποψη στη συνεδρίαση Απριλίου.

Παράλληλα η τράπεζα προχώρησε σε υποβάθμιση της εκτίμησής της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, «βλέποντας» τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2% έναντι 2,2% που ήταν η εκτίμηση τον Μάρτιο. Ανάλογη υποβάθμιση υπήρξε και για την πρόβλεψη του 2017, με την ανάπτυξη να «πέφτει» στο 2% από 2% που ήταν πριν.

Αντίθετα υπήρξε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό, με τους οικονομολόγους της Fed να εκτιμούν ότι φέτος θα φθάσει στο 1,4% (από 1,2% πριν), ενώ τοποθετούν τον δομικό πληθωρισμό στο 1,7% (από 1,6% πριν). Πάντως ακόμη και αυτή η αναβάθμιση απέχει, έστω και ελάχιστα, από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η τράπεζα για τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Στην ανακοίνωση της τράπεζας τονίζεται ότι ο ρυθμός βελτίωσης της αγοράς εργασίας έχει υποχωρήσει, αν και υπάρχουν ενδείξεις ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ επαναλαμβάνεται ότι ο βασικός στόχος της Fed είναι να επιτευχθεί «ο μέγιστος βαθμός απασχόλησης αλλά και σταθερότητας των τιμών».

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top