Διεθνή

FT: Η ΕΕ αλλάζει τις σχέσεις της με Αφρική και Μέση Ανατολή για την αποτροπή μεταναστεύσεων

38544F4FF9D69F3C491D13130FE96B31.jpg

Την αναμόρφωση των σχέσεων της με σειρά χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με κύρια προτεραιότητα την αποτροπή μαζικών μεταναστεύσεων προς το έδαφός της. Πυλώνας του σχεδίου θα είναι τα οικονομικά και εμπορικά κίνητρα για τις συνεργάσιμες χώρες, με την Κομισιόν να εξετάζει τη δημιουργία ταμείου επενδύσεων για αυτά τα κράτη, με δύναμη πυρός έως 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την αναμόρφωση των σχέσεων της με σειρά χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με κύρια προτεραιότητα την αποτροπή μαζικών μεταναστεύσεων προς το έδαφός της, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times».

Τα σχέδια της Ε.Ε. θα υποστηρίζονται από οικονομικά θέλγητρα που θα φτάσουν έως και τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόθεση των Βρυξελλών είναι να αναγορεύσουν την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών σε κύριο άξονα της εξωτερικής πολιτικής τους απέναντι σε χώρες από τις οποίες προέρχονται ή διέρχονται εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην πορεία τους προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Ως πρότυπο θα χρησιμοποιηθεί η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, με την Ευρώπη να προσφέρει επενδυτικά και εμπορικά κίνητρα και αντικίνητρα ώστε να πετύχει τη μείωση των ανθρώπινων κυμάτων προς τα εδάφη της. Τα συνεργάσιμα κράτη θα επιβραβεύονται, ενώ εταίροι που δεν συνεργάζονται θα έχουν χειρότερη μεταχείριση σε μέτωπα όπως το εμπόριο ή οι θεωρήσεις διαβατηρίων.

Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες της Ευρώπης στις διαπραγματεύσεις είναι να πείσει τους εταίρους της να δέχονται πίσω στα εδάφη τους μετανάστες ή ακόμα και πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το στρατηγικό έγγραφο που επικαλούνται οι FT, η Κομισιόν θέτει ως προτεραιότητα την ταχύτερη δυνατή διαπραγμάτευση νέων μεταναστευτικών συμφωνιών με την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τυνησία. Διάλογος θα αρχίσει επίσης με το Νίγηρα, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, το Μαλί και την Αιθιοπία. Στη λίστα πιθανών εταίρων βρίσκεται και η Λιβύη, όμως η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα εγείρει ανησυχίες.

Η επιβράβευση στις συνεργάσιμες χώρες
θα δίνεται με τη μορφή οικονομικής βοήθειας και επενδύσεων. Σε πρώτη φάση, τα πρώτα τέσσερα χρόνια, οι εν λόγω πόροι θα προέλθουν από την ανακατεύθυνση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ που ήδη προορίζονταν για διάφορα προγράμματα στήριξης.

Μακροπρόθεσμα όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο που θα συγκεντρώσει έως και 60 δισεκ. ευρώ, πρωτίστως σε ιδιωτικά κεφάλαια, και θα τα διοχετεύει σε δημόσια έργα και υποδομές στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Υπάρχουν παρά ταύτα αμφιβολίες για το κατά πόσον τα κράτη-μέλη θα τηρήσουν τυχόν δεσμεύσεις τους για χρηματοδοτική συνδρομή στο επενδυτικό ταμείο.

Για τη συγκέντρωση αυτού του ποσού θα επιστρατευθούν διάφορα εργαλεία ή εγγυοδοσίες που ήδη δοκιμάζονται στο επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ, το οποίο έχει στόχο τη εξεύρεση 315 δισεκ. ευρώ για επενδύσεις στην Ευρώπη.

Οι πλήρεις προτάσεις της Κομισιόν για το νέο μοντέλο εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να παρουσιαστούν το φθινόπωρο.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top