Οικονομία

FT: Η ξενοφοβία μπορεί να καταστρέψει Βρετανία και Ευρώπη

550_334_486024.jpg

Η Βρετανία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Το ερώτημα με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι πολίτες στο δημοψήφισμα της Πέμπτης αφορά μόνο στο τι είδους ευρωπαϊκή χώρα θα είναι, γράφει στο σημερινό του άρθρο στους Financial Times ο Martin Wolf.

Θα βρίσκεται στο περιθώριο της Ευρώπης ή θα ασκεί επιρροή ανάλογη με την ιστορία της και το μέγεθος της;

Η καμπάνια για το δημοψήφισμα ήταν θλιβερή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι σημαντικό. Τουναντίον, μια απόφαση για έξοδο θα βλάψει όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και την Ευρώπη, την Δύση και τον κόσμο.

Για να λάβουν αυτήν την απόφαση, οι ορθολογικοί ψηφοφόροι πρέπει να καταλάβουν πόσο ασύμμετρες είναι οι διαθέσιμες επιλογές. Ως κυρίαρχη χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αλλάξει μια απόφαση υπέρ της παραμονής. Αλλά δεν μπορεί να αλλάξει μια απόφαση για αποχώρηση. Οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν την έξοδο μόνο αν είναι βέβαιοι ότι δεν θα το μετανιώσουν στη συνέχεια.

Δεν μπορούν όμως να είναι βέβαιοι για αυτό. Οπότε η απόφαση τους να κάνουν μια τέτοια επιλογή θα ήταν παράλογη.

Αλλά οι ψυχροί αυτοί υπολογισμοί δεν μπορούν να μιλήσουν στις καρδιές των ανθρώπων. Όσοι είναι υπέρ της αποχώρησης υποστηρίζουν πως οι αντίπαλοί τους δεν πιστεύουν αρκετά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να παραμείνουμε ακριβώς γιατί πιστεύω πολύ σε αυτό. Σαν παιδί μεταναστών που γλύτωσαν από τον Χίτλερ, πιστεύω ότι η ήσυχη αξιοπρέπεια, οι δημοκρατικές παραδόσεις και ο φιλελευθερισμός των Βρετανών προσφέρουν κάτι αναντικατάστατο στην Ευρώπη.

Η σημερινή δημοκρατική Ευρώπη οφείλει πολλά στην βρετανική πολιτική, τις βρετανικές αξίες και το βρετανικό θάρρος. Η Βρετανία θα έχανε πάρα πολλά αν αποκοβόταν από την ήπειρο. Αλλά το ίδιο ισχύει και για την τελευταία.

Ωστόσο, τα επιχειρήματα όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης δεν είναι άνευ αξίας. Απλά είναι είτε υπερβολικά, είτε ελλιπή.

Το ίδιο το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να διεξάγει αυτό το δημοψήφισμα καταδεικνύει πως παραμένει μια κυρίαρχη χώρα. Ο πυρήνας της νομιμοποιημένης εξουσίας είναι και θα παραμείνει ένα καταλλήλως εκλεγμένο κοινοβούλιο. Το ερώτημα είναι μάλλον πως θα ασκηθεί η εξουσία αυτή με αποτελεσματικό και δημοκρατικό τρόπο.

Όσοι είναι υπέρ της αποχώρησης υποστηρίζουν ότι αυτό είναι εφικτό μόνο αν όλες οι αποφάσεις που αφορούν το βρετανικό λαό προέρχονται από ένα δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο. Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να φανεί ότι κάτι τέτοιο είναι παράλογο. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των αποφάσεων που επηρεάζουν τους Βρετανούς λαμβάνονται από όργανα στα οποία οι ψηφοφόροι δεν έχουν έλεγχο γιατί είναι ξένα. Για να επηρεάσει αυτές τις αποφάσεις, το κοινοβούλιο πρέπει να μεταβιβάσει εξουσίες σε διεθνή σώματα, ώστε να αυξήσει την επιρροή του σε αυτά.

Η Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα παρεμβατική. Αλλά η συμμετοχή κάνει πιο αποτελεσματική την άσκηση της πολιτικής εξουσίας στην Βρετανία.

Εκτός αυτού, είναι αλήθεια ότι η έκταση της μετανάστευσης δεν ήταν αναμενόμενη. Τα οφέλη της έχουν διογκωθεί. Αλλά το ίδιο κατά και τα κόστη. Θα έπρεπε να είχαμε συμφωνήσει σε πιο εκτεταμένους ελέγχους και να προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις για την εσωτερική μετανάστευση. Θα μπορούσαμε επίσης να είχαμε διαχειριστεί καλύτερα την μετανάστευση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η καθαρή μετανάστευση από τις χώρες εκτός Ε.Ε. είναι αθροιστικά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με αυτές της Ε.Ε. και ότι πιθανότατα η τελευταία θα υποχωρήσει.

Επιπλέον, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι σκληρά εργαζόμενοι νέοι από την Ε.Ε. θα ενσωματωθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το κυριότερο όμως είναι ότι τίποτα δεν δικαιολογεί την ξενοφοβία και τα εξόφθαλμα ψέματα των οπαδών του Brexit για το ζήτημα αυτό. Οι φιλελεύθεροι στο στρατόπεδο του «Leave» οι οποίοι μιλούν για την ελεύθερη αγορά θα έπρεπε να ντρέπονται για αυτούς με τους οποίους έχουν συμμαχήσει.

Επιπρόσθετα, υπάρχει και το επιχείρημα πως η οικονομία της Ε.Ε. δεν τα πηγαίνει καλά. Η επέκταση του ευρώ σε όλα τα υφιστάμενα μέλη του ήταν πράγματι ένα τεράστιο λάθος. Αλλά η ιδέα πως το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να προστατευτεί από τις αποτυχίες της Ε.Ε. με την αποχώρηση του είναι παράδοξη. Η Ε.Ε. θα παραμείνει ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος για δεκαετίες, αν όχι για πάντα, είτε εντός, είτε εκτός. Εκτός, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι εκ των άλλων και δίχως φωνή.

Ως εκ τούτου, ακόμα και τα πιο ισχυρά επιχειρήματα του στρατοπέδου του Brexit είναι προβληματικά.

Υπό συνθήκες θα μπορούσαν να είναι και καταστροφικά. Οι μακροπρόθεσμες και οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις αναμένεται να είναι από κακές ως καταστροφικές. Οι οικονομολόγοι από την πλευρά του Brexit δεν έχουν καταφέρει να υποσκάψουν την ομοφωνία των ειδικών για το θέμα.

Η απάντηση της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης ήταν να αμφισβητήσει την ίδια την ιδέα των ειδικών. Αυτό είναι πραγματικά ηλίθιο. Ακόμα χειρότερα, δεν έχει καν υποκριθεί πως έχει ένα συνεκτικό σχέδιο για μετά το δημοψήφισμα. Η μόνη βεβαιότητα είναι τα χρόνια αβεβαιότητας που θα ακολουθήσουν και όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Γιατί έχει νόημα για μια χώρα που έχει ήδη τραυματιστεί από μια τεράστια οικονομική κρίση να κάνει το βήμα προς αυτήν την άβυσσο είναι κάτι που ξεπερνάει κάθε λογικό άνθρωπο. Ωστόσο, θα ήταν εξαιρετικά στενόμυαλο να επικεντρωθεί κανείς μόνο στο τι θα σήμαινε αυτό για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό. Σε μια κατάπτυστη κίνηση, ο Μπόρις Τζόνσον συνέκρινε την Ε.Ε. με την Γερμανία του Χίτλερ. Η αλήθεια είναι το ακριβώς αντίθετο: η Ε.Ε. έχει διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην διάδοση της δημοκρατίας σε όλη την ήπειρο. Είναι μια απόπειρα να εδραιωθεί η ευημερία και να διασφαλιστεί η συνεργασία ανάμεσα στους λαούς.

Δεν είναι τέλεια. Αλλά ποτέ στο παρελθόν η Ευρώπη δεν ήταν τόσο πλούσια και ειρηνική.

Η πρόκληση είναι να γίνουν τα πράγματα ακόμα καλύτερα. Για αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντική η συμμετοχή των Βρετανών. Χωρίς αυτήν η αποτελεσματικότητα της Ε.Ε., ακόμα και η επιβίωση της, μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω. Διαφορετικά, μπορεί να ενωθεί σαν μια ενιαία οντότητα στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει καμία επιρροή.

Και τα δύο αποτελέσματα θα είναι εφιάλτης για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολλά παραπάνω από ένα εξαιρετικά σημαντικό μέλος της Ε.Ε. Σαν μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη και πατρίδα του αγγλόφωνου κόσμου, είναι ο σύνδεσμος μεταξύ των δύο. Μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα σηματοδοτούσε την αδυναμία της δύσης και παγκόσμια αναταραχή.

Αυτός είναι ο λόγος που όλοι οι φίλοι του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υπέρ της παραμονής του. Η αποχώρηση μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας διάλυσης που θα οδηγήσει σε παγκόσμια αναταραχή, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και πολύ πέρα από αυτή.

Κανείς δεν μπορεί να μην παρατηρήσει την πρωτοφανή απέχθεια για τις ελίτ που τροφοδοτεί την καμπάνια για το Brexit. Αλλά ο ξενοφοβικός λαϊκισμός δεν είναι ποτέ η σωστή απάντηση.

Στο τέλος αυτής της καμπάνιας, οι ψηφοφόροι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ποιοι είναι και ποιο είναι το βάρος της επιλογής τους. Πράγματι, οι Βρετανοί μπορεί να επιβιώσουν από μόνοι τους. Αλλά γιατί πρέπει να προσπαθήσουν; Η Βρετανία μπορεί να τα πάει πολύ καλύτερα από αυτό.

Ας επιλέξουν την συμμετοχή. Ας επιλέξουν την Ευρώπη.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top