Οικονομία

Gerhard Bosch: Απαράδεκτες νέες μειώσεις μισθών

550_334_517765.jpg

Σύμμαχο στο πρόσωπο του Γερμανού καθηγητή Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Duisburg-Essen, Gerhard Bosch, που είναι και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, βρήκε η κυβέρνηση για την υπεράσπιση των θέσεών της σχετικά με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη διατήρηση του ύψους του κατώτατου μισθού.

Ο κ. Bosch με αποκλειστική συνέντευξή του στη Realnews χαρακτηρίζει την αγορά εργασίας στην Ελλάδα «υπερευέλικτη» και τονίζει ότι περαιτέρω μείωση μισθών θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση την οικονομία.

Ακόμη, τάσσεται υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του ενεργού ρόλου των συνδικάτων.

Ωστόσο, προτείνει η έγκριση ή μη των ομαδικών απολύσεων να μη γίνεται από τον υπουργό Εργασίας, αλλά από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, που θα αξιολογούν την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Bosch καταρρίπτει τα επιχειρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ζητεί χαμηλότερους μισθούς και μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας με την καθιέρωση ελαστικότερων μορφών απασχόλησης.

Τι ισχύει για το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες; Εκτιμάτε ότι πρέπει να τροποποιηθεί στην Ελλάδα;

Ο Ελληνας υπουργός Εργασίας πρέπει να εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις. Αν μια εταιρεία χρεοκοπήσει, ο ίδιος κατηγορείται και όλοι οι εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους. Την απόφαση για έγκριση ή μη των ομαδικών απολύσεων θα μπορούσε να λαμβάνει επιτροπή που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα αξιολογούν την κατάσταση της εταιρείας.

Ποια είναι η άποψή σας για τις συνθήκες στην ελληνική αγορά εργασίας; Υπάρχει αρκετή ευελιξία; Πρέπει να γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις;

Η ελληνική αγορά εργασίας έχει γίνει «υπερευέλικτη» και αφήνει πολλούς εργαζόμενους χωρίς επαρκή κοινωνική προστασία. Πολλοί εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν ούτε τους μισθούς τους. Υπάρχουν ουσιώδη κενά στην επιβολή των υφιστάμενων κανονισμών.

Θεωρείτε υψηλό το μισθολογικό κόστος; Τι ισχύει στη χώρα σας;

Περαιτέρω περικοπές μισθών είναι κοινωνικά απαράδεκτες – και θα εμβαθύνουν περαιτέρω την οικονομική κρίση. Η ανάπτυξη μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με την αύξηση των επενδύσεων και την ανάπτυξη της βιομηχανίας, όπου η Ελλάδα είναι ισχυρή σε τομείς όπως ο τουρισμός ή τα logistics.

Πιστεύετε ότι τα συνδικάτα στην Ελλάδα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες;

Απολύτως! Μια συνεργασία εμπιστοσύνης με τους εργοδότες είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την από κοινού ανάπτυξη ιδεών για την εφαρμογή του σχεδιαζόμενου συστήματος μαθητείας και την υποστήριξη των στρατηγικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

ΠΗΓΗ: Realnews

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top