Οικονομία

Γερμανοί αναλυτές: Θέμα ημερών η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

550_334_354606.jpg

Στη χθεσινή της σύντομη συνεδρίαση, η αρμόδια για θέματα Προϋπολογισμού επιτροπή της γερμανικής Βουλής δεν είπε «όχι» στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά απλώς δεν είπε ακόμη το «ναι», όπως σχολιάζουν αναλυτές στη γερμανική πρωτεύουσα.

Όπως εξήγησε μετά τη συνεδρίαση και ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέεμπεργκ, η αρμόδια επιτροπή «δεν αποδέσμευσε ακόμη την εκταμίευση της επόμενης δόσης διότι εκκρεμεί η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμπεφωνημένων μέτρων». Μόλις συμβεί αυτό, όπως διευκρίνισε, η αρμόδια επιτροπή «θα επιληφθεί εκ νέου του ζητήματος». Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι το Βερολίνο δεν διακρίνει «σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

Εξάλλου είχε προηγηθεί και η θετική εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών προς τους βουλευτές της επιτροπής Προϋπολογισμού, όπου αναφέρεται ότι η γερμανική κυβέρνηση προκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, εφόσον βέβαια, όπως σημειώνεται, εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις.

Πολύς θόρυβος για το τίποτα

Σε αυτά τα συμφραζόμενα η χθεσινή εξέλιξη, το γεγονός δηλαδή ότι η επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής δεν ενέκρινε ακόμη την εκταμίευση της επόμενης δόσης, δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθεί. Η γερμανική Βουλή δεν θα μπορούσε να εγκρίνει προκαταβολικά την εκταμίευση, χωρίς να έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα, όπως σημειώνουν αναλυτές.

Αναμφίβολα όμως το Βερολίνο δεν επιθυμεί και άλλες καθυστερήσεις, καθώς θέλει να έχει κλείσει οριστικά το θέμα πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα. Η επιτροπή Προϋπολογισμού ασχολήθηκε χθες «προκαταβολικά με το ζήτημα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστέρησης», έγραψε και η εφημερίδα Handelsblatt.

Αύριο η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου για να δώσει το οριστικό «πράσινο φως» στην εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top