Διεθνή

Γερμανός ΥΠΕΞ: Ένα Brexit θα ζημίωνε το ευρωπαϊκό σχέδιο

2015-11-06T195900Z_975795304_LR2EBB61JI1

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εμποδίσει μια ανατροπή της ολοκλήρωσης εάν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησής της στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σε πολλές γερμανικές εφημερίδες.

«Αν οι Βρετανοί επιλέξουν την αποχώρηση από την ΕΕ, τότε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σαν να μη συνέβη τίποτα, με 28 πλην 1 μέλη την επόμενη ημέρα», είπε ο Σταϊνμάιερ.

Ένα ενδεχόμενο Brexit θα ζημίωνε σοβαρά το ευρωπαϊκό σχέδιο και τα υπόλοιπα μέλη θα όφειλαν να κάνουν ότι μπορούν για να αποτρέψουν μια αντιστροφή της διαδικασίας ολοκλήρωσης, τόνισε. «Εμείς στην Ευρώπη φέρουμε από κοινού την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε στον εθνικισμό των μεμονωμένων κρατών», συνέχισε.

Οι προεκλογικές εκστρατείες για το δημοψήφισμα ξανάρχισαν την Κυριακή, μετά από τριήμερη διακοπή λόγω της δολοφονίας της βουλευτίνας του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ από έναν άνδρα που δήλωσε στο δικαστήριο ότι το όνομά του είναι «Θάνατος στους προδότες, ελευθερία στη Βρετανία».

Τρεις δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η εκστρατεία υπέρ της παραμονής ανέκτησε κάποιο έδαφος τις τελευταίες ημέρες αν και η γενική εικόνα παρουσιάζει ένα διχασμένο εκλογικό σώμα.

Αυτές οι δηλώσεις του Σταϊνμάιερ ακολουθούν την έκκληση που απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος επισήμανε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top