Διεθνή

Για πρώτη φορά γυναίκα δήμαρχος στο Βουκουρέστι

Gabriela_Firea_la_sediul_PSD_-_02.09_1_1

Το 43,56% των ψήφων συγκέντρωσε στις χθεσινές εκλογές στη Ρουμανία η 43χρονη υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην δημοσιογράφος Γκαμπριέλα Φιρέα, με το Βουκουρέστι να αποκτά για πρώτη φορά γυναίκα δήμαρχο.

Το Βουκουρέστι διοικείται από προσωρινή δημοτική αρχή καθώς ο πρώην δήμαρχός του Σορίν Οπρέσκου, που υποστηριζόταν από το PSD, διώκεται σε μια υπόθεση δωροδοκίας. Πέντε από τους έξι δημάρχους των διαμερισμάτων του Βουκουρεστίου κατηγορούνται επίσης σε διαφορετικές υποθέσεις.

Σε όλη τη χώρα το PSD συγκεντρώνει ποσοστό μεταξύ του 39% και του 44% των ψήφων στα τοπικά και τα περιφερειακά συμβούλια και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (PNL, κεντροδεξιά) με 32% ως 34%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά που στηρίζονται στην καταμέτρηση του ενός τρίτου των ψηφοδελτίων.

Οι εκλογές αυτές αποτελούν το πρώτο τεστ για την πολιτική τάξη της Ρουμανίας μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά που ξέσπασε στα τέλη του Οκτωβρίου σε νυχτερινό κέντρο στο Βουκουρέστι που συγκλόνισε τη χώρα και οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών του Βίκτορ Πόντα. Της χώρας ηγείται σήμερα κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top