Διεθνή

Γιοάχιμ Γκάουκ: Ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα μείνουν μαζί μας

ga.medium.jpg

«Ελπίζω ότι θα μείνουν μαζί μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ για τους Βρετανούς, διευκρίνισε ωστόσο ότι θέλει να αφεθούν να αποφασίσουν ελεύθερα στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

«Δεν ανήκω στους προφήτες καταστροφής, και ακόμη και στην χειρότερη έκβαση θα υπάρξουν στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο δυνάμεις οι οποίες δεν θα πετάξουν όσα από κοινού καταφέραμε», δήλωσε ο κ. Γκάουκ νωρίτερα απόψε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε ότι «μια παλιά Ευρώπη των μεμονωμένων εθνών, τα οποία ανταγωνίζονται μεταξύ τους ή πολεμούν μεταξύ τους δεν αποτελεί πραγματικά καλό όραμα».

Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία τον ερχόμενο Μάρτιο, δήλωσε ότι, παρά τα πρόσφατα περιστατικά ξενοφοβίας και την αμφισβήτηση του συστήματος από τα άκρα, δεν θεωρεί ότι η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς υπάρχουν, όπως είπε, οι θεσμοί, οι οποίοι λειτουργούν, ένα καλό Σύνταγμα, υπάρχουν οι «φρουροί» της δημοκρατίας και μια ισχυρότερη από ποτέ κοινωνία των πολιτών. Τόνισε δε ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή της Βαϊμάρης.

Αναφερόμενος στην απόφασή του να περιοριστεί σε μία θητεία στο Schloss Bellevue, ο Γιοάχιμ Γκάουκ δήλωσε ότι η χώρα είναι τόσο σταθερή ώστε να μπορεί να διαχειριστεί καλά την μετάβαση, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν τον υποχρέωσε κανείς σε έξοδο από την πολιτική, αλλά έλαβε ο ίδιος την απόφαση, αναλογιζόμενος τις φυσικές αντοχές του στο μέλλον.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top