Διεθνή

Γιούνκερ: Οι Βρετανοί χρειάζονται την Ευρωπαϊκή Ένωση

jun-735x459.jpg

Λίγες ώρες πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκφράζει την ελπίδα ότι η Μ. Βρετανία θα παραμείνει στην Ε.Ε. «Ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα οδηγηθούν από πραγματισμό, διότι αυτή είναι μια βρετανική αρετή. Γι’ αυτό ελπίζω ότι το Brexit δεν θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Οι Βρετανοί χρειάζονται την Ε.Ε. και η Ε.Ε. χρειάζεται τον βρετανικό πραγματισμό», δηλώνει στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα.

Παρά το βρετανικό δημοψήφισμα, ο στόχος «μιας στενότερης ένωσης των λαών της Ευρώπης» δεν είναι ιστορικό λάθος, «έστω και αν οι Βρετανοί καταφανώς δεν θέλουν να αποδεχθούν κάτι το οποίο είναι ορθό. Σε τελική ανάλυση μπορεί κανείς να είναι μέλος της Ε.Ε. χωρίς να αποδέχεται τη στενότερη σχέση της ένωσης», λέει ο Γιούνκερ στη FAZ.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπερασπίζεται την συγκρατημένη στάση του στο θέμα του μέλλοντος της Βρετανίας. «Δεν έλαβα καθόλου μέρος στη συζήτηση για το Brexit, διότι είχα την αίσθηση ότι θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση εάν αναμιγνυόμουν η Κομισιόν στην προεκλογικό αγώνα», λέει.

Ο Γιούνκερ δεν είναι «κατά βάση υπέρμαχος των δημοψηφισμάτων», διότι οι εκλογείς εύκολα μπορούν να παραπλανηθούν από δευτερεύοντα θέματα. Aπό την άλλη πλευρά όμως , είναι αντίθετος «αν ιδρώνει κανείς, όταν κάποιος τολμά να ρωτήσει τη γνώμη του λαού. Εξαρτάται όμως από το αν τίθεται το σωστό ερώτημα στο σωστό πλαίσιο».

Εκτός τούτων ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ασκεί επίσης δριμεία κριτική στη στάση του πρωθυπουργό της Ουγγαρίας στο θέμα της προσφυγικής κρίσης. Απαντώντας στην άποψη του Βίκτορ Ορμπάν ότι ο κύριος κίνδυνος για το μέλλον της Ευρώπης δεν προέρχεται από τους πρόσφυγες αλλά από «φανατικούς του διεθνισμού» των Βρυξελλών, ο Γιούνκερ λέει ότι δεν διακρίνει σε τέτοιες απόψεις «ούτε την Ευρώπη, ούτε τις παραλείψεις και τις πράξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Δεν μπορεί κάποιος (όπως ο Ορμπάν) «να χαρακτηρίζει τον εαυτό του χριστιανοδημοκράτη και συγχρόνως να αποκλείει άλλους». Μπορεί μόνο να απορεί κανείς προσθέτει ο Γιούνκερ «όταν ορισμένοι στην Ευρώπη λένε πως κατά βάση δεν θα βρίσκει κανένας καταφύγιο σε αυτούς ή όταν λένε πως θα γίνονται αποδεκτοί μόνον εκείνοι η ταυτότητα των οποίων γράφει πως είναι χριστιανοί. Εγώ δεν πιστεύω σε αυτόν τον χριστιανισμό».

Ο Γιούνκερ υπεραμύνεται επίσης της πολιτικής της Κομισιόν για το προσφυγικό, να μετεγκατασταθούν δηλαδή 160.000 πρόσφυγες από τη Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. «Στο θέμα της προσφυγικής κρίσης η Κομισιόν πράττει αυτό το οποίο επιβάλλει η αντίληψη για την αλληλεγγύη» λέει και προσθέτει: «Είμαστε η πλουσιότερη ήπειρος. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να μπορούμε να δεχτούμε στην Ευρώπη δύο με τρία εκατομμύρια δυστυχισμένων ανθρώπων που δραπετεύουν από τον πόλεμο, την ανάγκη και την πείνα».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top