Διεθνή

Γιούνκερ προς Φίτσο: Επικίνδυνο το «Όχι» στο μεταναστευτικό

47B179A1DFBB3C073840CF01AB6D4F45.jpg

Από την πλευρά του, ο σλοβάκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε πολύ πιο προσεχτικός στις δηλώσεις του σε σχέση με την προσφυγική κρίση, λίγες μέρες μετά τα σχόλιά του ότι το Ισλάμ δεν έχει καμία θέση στη χώρα του.

Πολιτικό μήνυμα προς τη Σλοβακία σχετικά με την άρνησή της να δεχτεί ποσοστώσεις για μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ένα μήνα ακριβώς πριν η Μπρατισλάβα αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πολεμώ εναντίον των συντομεύσεων, και η πιο επικίνδυνη συντόμευση όταν μιλάμε για τη μετανάστευση είναι το ‘Όχι’», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες με τον σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι «σέβεται βαθιά» τις ενστάσεις της σλοβακικής κυβέρνησης, όμως προσέθεσε με νόημα ότι τώρα που η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα αναλαμβάνει την περιστρεφόμενη προεδρία της Ε.Ε. θα έχει ως καθήκον να βρει κοινό τόπο για διάφορες αποκλίνουσες απόψεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Φίτσο εμφανίστηκε πολύ πιο προσεχτικός στις δηλώσεις του σε σχέση με την προσφυγική κρίση, λίγες μέρες μετά τα σχόλιά του ότι το Ισλάμ δεν έχει καμία θέση στη χώρα του, κι ότι η εισροή μουσουλμάνων μεταναστών μπορεί να αλλάξει το πολιτισμικό υπόβαθρό της.

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός ανάφερε ότι κατά την 6μηνη προεδρία της Ε.Ε. θα επιδιώξει βιώσιμες πολιτικές στη μεταναστευτική κρίση, και υποσχέθηκε πως η Μπρατισλάβα θα διαδραματίσει το ρόλο του «έντιμου διαμεσολαβητή».

Παράλληλα, υιοθετώντας μία πιο συγκαταβατική γραμμή σε σχέση με το παρελθόν, ο κ. Φίτσο ανέφερε ότι θέλει να πετύχει έναν «συμβιβασμό» για το προσφυγικό, αν και δεν προτίθεται να αλλάξει τις απόψεις του.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top