Πολιτική

Γιούνκερ: Πρώτα η εφαρμογή του Μινσκ και μετά η άρση των κυρώσεων

A2D4C1B6C0B935697A7676720E20F0D8.jpg

Όπως το Κίεβο και η Ουάσινγκτον, οι Βρυξέλλες κατηγορούν τη Ρωσία ότι στηρίζει τις δυνάμεις των αυτονομιστών που πολεμούν τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν θα αρθούν όσο δεν εφαρμόζονται οι συμφωνίες του Μινσκ, στόχος των οποίων είναι το τέλος της ουκρανικής σύγκρουσης, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Η εδαφική ακεραιότητα (της Ουκρανίας) είναι σημαντική. Δεν μπορεί να αγνοηθεί», τόνισε. «Οι ενέργειες της Ρωσίας κλόνισαν τις ίδιες τις αρχές της ασφάλειας της Ευρώπης», τόνισε ο Γιούνκερ, καλεσμένος για πρώτη φορά στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης μετά την εκλογή του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας επιδεινώθηκαν μετά την επιβολή το 2014 των αμοιβαίων οικονομικών κυρώσεων που υιοθετήθηκαν μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία και το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως το Κίεβο και η Ουάσινγκτον, οι Βρυξέλλες κατηγορούν τη Ρωσία ότι στηρίζει τις δυνάμεις των αυτονομιστών που πολεμούν τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Οι συμφωνίες του Μινσκ 2 υπογράφηκαν τον Φεβρουάριο του 2015, έπειτα από γαλλογερμανική πρωτοβουλία και παρουσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και προβλέπουν εκεχειρία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία όπως και σειρά μέτρων για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Οι χώρες της Δύσης κατηγορούν το Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι δεν εφαρμόζουν τις συμφωνίες αυτές. Η Ουκρανία και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις των συμφωνιών.

Ο Γιούνκερ, που είχε προειδοποιήσει ότι η επίσκεψή του στη Ρωσία δεν σημαίνει “αλλαγή στάσης” της ΕΕ, δήλωσε ωστόσο ότι είναι ανοικτός στο διάλογο.

«Πρέπει να μιλήσουμε με την Ρωσία, με την ηγεσία της, με τον λαό της. Για ορισμένους, αυτό ίσως είναι κάτι ριζοσπαστικό, για μένα είναι κοινή λογική. Η σχέση μας έχει διαταραχθεί και πάσχει από έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά δεν είναι σε κατάσταση που δεν μπορεί να θεραπευτεί. Πρέπει να συνεχίζουμε να συζητούμε, ακόμη και όταν εφαρμόζονται οι κυρώσεις, πρέπει να αφήνουμε την πόρτα ανοικτή», τόνισε ο Γιούνκερ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top