Ελλάδα

Γιούνκερ: To προσφυγικό και όχι το μνημόνιο το «καυτό θέμα» της Ελλάδας

1A30ED193B2E02ACEC7FF103CD331CFD.jpg

«Για πρώτη φορά έρχομαι εδώ απολύτως ικανοποιημένος με αυτό που πράττει η Ελλάδα και θαυμάζω το κουράγιο του ελληνικού λαού», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διανύει την απόσταση για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

«Το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η δόση εκταμιεύεται και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για προγράμματα προσαρμογής, το βασικό θέμα της συνάντησης θα είναι η προσφυγική κρίση», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Για πρώτη φορά έρχομαι εδώ απολύτως ικανοποιημένος με αυτό που πράττει η Ελλάδα και θαυμάζω το κουράγιο του ελληνικού λαού», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διανύει την απόσταση για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Ο κ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «Ευρώπη και Ελλάδα πάνε μαζί» και γι’ αυτό όπως είπε μετήλθε όλων των μέσων που είχε στη διάθεσή του για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο Grexit.

«Τελικά κερδίσαμε έναντι αυτών που νόμιζαν εαυτούς ως μοναδικούς κατόχους της ευρωπαϊκής λογικής και ευρωπαϊκού πνεύματος», είπε ακόμα ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και τόνισε ότι και σε αυτό το ζήτημα πρέπει να υπάρξει αμφίδρομη αλληλεγγύη.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ Παυλόπουλος τόνισε ότι «όπως φάνηκε από την αξιολόγηση, η Ελλάδα έχει πράξει ό,τι της αναλογεί και θα συνεχίσει να το πράττει». Παράλληλα, ζήτησε τη συμβολή των θεσμών τόσο ως προς την τόνωση της ρευστότητας, όσο και ως προς το «σχέδιο Γιούνκερ».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον ρόλο του κ. Γιούνκερ στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «διαφυλάχθηκε η ενότητα της Ευρώπης», προσθέτοντας «η Ελλάδα δεν μπορεί χωρίς την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη δεν μπορεί χωρίς την Ελλάδα».

Ο κ Παυλόπουλος ζήτησε τέλος να στηριχθεί από όλες τις πλευρές η συμφωνία που έχει συνάψει η ΕΕ με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση, ενώ ευχήθηκε οι βρετανοί πολίτες να αποφασίσουν την παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top