Οικονομία

ΓΣΕΒΕΕ: Η αύξηση του ΦΠΑ συρρικνώνει περισσότερο την πραγματική οικονομία

gsebee.jpg

«Εάν οι επιχειρήσεις επιλέξουν να απορροφήσουν τις νέες επιβαρύνσεις, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Εάν από την άλλη επιλέξουν να το μετακυλήσουν στις τιμές, θα προσθέσουν ακόμα ένα λιθαράκι στη διαρκώς μειούμενη ζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Νέα λουκέτα και νέες απώλειες θέσεων εργασίας, χωρίς, μάλιστα, η θυσία αυτή να οδηγεί σε αύξηση των εσόδων του δημοσίου, που είναι και ο στόχος της κυβέρνησης».

Αυτό σημείωσε σε δήλωσή του σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, για την αύξηση του ΦΠΑ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο περίπου 6.500 καταστημάτων και την απώλεια 40.000 θέσεων απασχόλησης. Παράλληλα, στα δημόσια ταμεία μπήκαν 160 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. ευρώ που είχε αρχικώς προϋπολογιστεί, θέτοντας το μέτρο αυτό εκτός στόχων.

«Ένας νέος φαύλος κύκλος βαθιάς ύφεσης είναι προ των πυλών που εν μέρει επιβεβαιώνεται και από την ΕΛΣΤΑΤ με την πρόσφατη αναθεώρηση επί τα χείρω για περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2016» είπε ο κ. Καββαθάς, που εκτιμά ότι το αντίδοτο σε αυτές τις συνθήκες της οικονομίας είναι αναπτυξιακές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σημείωσε, επίσης ότι, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, τρεις στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κατέγραψαν ζημίες κατά το προηγούμενο έτος, ενώ τέσσερις στις 10 έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές και 15% ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες. Επιπλέον, το 50% των ΜμΕ αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.

Ο κ. Καββαθάς πρόσθεσε: «Από σήμερα, η Ελλάδα είναι μεταξύ των τεσσάρων πρώτων χωρών της Ε.Ε. με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% και η εξομοίωσή του έναντι του μειωμένου ΦΠΑ σε 11 νησιά της χώρας, δυστυχώς, θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο την πραγματική οικονομία, επηρεάζοντας αρνητικά τα ελληνικά νοικοκυριά, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις».

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top