Διεθνή

Η Αμερική βομβαρδίζει ανελέητα τους τζιχαντιστές

jihad-656x410.jpg

Μαχητικά αεροσκάφη του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών που απογειώθηκαν από αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο βομβάρδισαν 16 νέους στόχους του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο Ιράκ και τη Συρία χθες, την τέταρτη μέρα αυτών των επιχειρήσεων. Οι επιθέσεις από τη Μεσόγειο έχουν ανοίξει νέο μέτωπο στις επιθέσεις εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης δια αέρος.

«Ολοκληρώνουμε τη δουλειά», είπε σε δημοσιογράφους στο αεροπλανοφόρο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών ο υποναύαρχος Μπρετ Μπάτσελντερ, διοικητής της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου Harry S. Truman.

Ο υποναύαρχος είπε ότι τα μαχητικά F/A-18 του αεροπλανοφόρου είχαν ρίξει 10-20 πυρομαχικά σε στόχους στο Ιράκ και τη Συρία από την Παρασκευή, όταν το αεροπλανοφόρο μετακινήθηκε στη Μεσόγειο από τον Κόλπο για να ξεκινήσει εκ νέου τον βομβαρδισμό στρατιωτικών στόχων και στις δύο χώρες.

Οι αξιωματούχοι του Ναυτικού δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες για το είδος των στόχων που καταστράφηκαν, είπαν όμως ότι ήταν κυρίως παρόμοιοι με εκείνους προηγούμενων βομβαρδισμών από τον Κόλπο, εστιαζόμενοι κυρίως στην καταστροφή και διάβρωση της βάσης χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους.

Η μεταφορά του αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο σκοπεύει να αναδείξει την ετοιμότητα του αμερικανικού Ναυτικού να αντιμετωπίσει απειλές και να χτυπήσει στόχους από οπουδήποτε στον κόσμο, είπε ο Μπάτσελντερ. Εαν χρειαστεί, τα 72 μαχητικά του αεροπλανοφόρου και άλλα αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στόχους στη Λιβύη, όπου οι μαχητές του ΙΚ παρεισφρύουν με επιτυχία, αλλά δεν αποτελεί το λόγο για την αποστολή του αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο, πρόσθεσε.

Η μάχη ενάντια στο ΙΚ έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα, είπε, με εκτιμήσεις να δείχνουν ότι οι αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους σε 64 χώρες έχουν ανακαταλάβει περίπου 45% των εδαφών που ελέγχονταν προηγουμένως από την τζιχαντιστική οργάνωση.

Ο Μπάτσελντερ τόνισε ότι τα έσοδα του ΙΚ από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν μειωθεί στα 250 εκατομμύρια δολάρια (220,11 εκατ. ευρώ). Τον Φεβρουάριο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι έδωσε την ίδια εκτίμηση ποσού για να περιγράψει τη μείωση στα έσοδα της οργάνωσης από το περσινό καλοκαίρι, προτού δηλαδή οι ΗΠΑ αρχίσουν να στοχεύουν τις πετρελαιοπηγές και τις οδούς ανεφοδιασμού στη Συρία.

Ο διοικητής είπε επίσης ότι το αεροπλανοφόρο θα συμμετάσχει σε αρκετές στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο με συμμάχους των ΗΠΑ προτού επιστρέψει στη βάση του στο Νόρφολκ της πολιτείας Βιρτζίνια στα μέσα Ιουλίου. Οι ασκήσεις συμπεριλαμβάνουν άσκηση αεροάμυνας με τον γαλλικό στρατό και μια απλούστερη άσκηση με το Μαρόκο.

 

 

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top