Πολιτική

Η απάντηση του Αποστόλου για τη φέτα νότιας Αφρικής

apostolou-735x459.jpg

Την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ζητά η Πανελληνία Ένωση κτηνοτρόφων, καθώς θεωρούν ότι η φέτα χάνει την προστατευμένη ονομασία προέλευσης.

Ο Δ. Καμπούρης πρόεδρος της Ένωσης τόνισε πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπαναχωρεί, ενώ  ανέφερε ότι έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Αποστόλου, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», απάντησε στους κτηνοτρόφους, κατηγορώντας πως πριν από μερικές ημέρες «οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαφώνησε με την συμφωνία και απειλεί ότι δεν θα υπογράψει εάν δεν ληφθούν ως ελάχιστο κάποια μέτρα προστασίας για την φέτα».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου οι ίδιοι άνθρωποι τότε του έλεγαν ότι οι κινήσεις του είναι σωστές. «Μετά από μερικές ημέρες, όπου όχι μόνο τα ελάχιστα εξασφαλίστηκαν, αλλά έγινε και αναθεώρηση της συμφωνίας, ζητούν την παραίτησή μου», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός αφήνοντας αιχμές για τους κτηνοτρόφους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη συμφωνία έχει κλείσει από το 2004 και αναφέρει «ότι τα λευκά τυριά μέσα σε μια μεταβατική περίοδο 5 χρόνων που κυκλοφορούν σήμερα ως φέτα θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν και με την λήξη αυτής της περιόδου. Τότε αυτά που έχουν ως πρώτη ύλη το πρόβειο γάλα θα ονομάζονται φέτα νότιας Αφρικής, αυτά που έχουν το αγελαδινό γάλα θα ονομάζονται φέτα, «τύπου φέτας» (style), στο διηνεκές».

«Εμείς επί ένα χρόνο βρισκόμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση μπλοκάροντας την συμφωνία και εξασφαλίσαμε εκτός από την απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας που αποδέχεται το αίτημά μας, αλλά και δέσμευση ρητή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι εντός της μεταβατικής περιόδου θα αναθεωρηθεί η συμφωνία, η οποία θα είναι σύμφωνη με αυτά που αφορούν τα ΠΟΠ προϊόντα, γεωγραφικές ενδείξεις όλης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», επισήμανε ο υπουργός.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top