Οικονομία

Η COSCO καταγγέλλει μονομερείς αλλαγές στη σύμβαση για τον ΟΛΠ

550_334_332710.jpg

Για μονομερή ανατροπή όρων της σύμβασης που αφορά στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, καταγγέλλει η COSCO τον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα.

Με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, η COSCO διαμαρτύρεται ότι το κείμενο της σύμβασης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος είναι διαφορετικό από αυτό που υπέγραψε η κινεζική εταιρεία στις 8 Απριλίου. Η πλευρά της Cosco καταγράφει επτά μεγάλες μονομερείς αλλαγές, μεταξύ των οποίων τη δυνατότητά της να αλλάζει τον κανονισμό προσωπικού, και φέρεται αποφασισμένη, εφόσον δεν γίνουν οι πρέπουσες αλλαγές, να κάνει πίσω από τη συμφωνία, παραμονές της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.

Οι Κινέζοι ζητούν να ενημερωθεί άμεσα ο πρωθυπουργός ότι ο Υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας κατά τη διαδικασία κύρωσης της σύμβασης στη Βουλή ανέτρεψε μονομερώς βασικά σημεία από τα συμφωνηθέντα στις 8 Απριλίου.

Διαβάστε την επιστολή της COSCO

Οι μονομερείς ενέργειες, σύμφωνα με την COSCO αφορούν τις εξής αλλαγές:

1.Προχωρήσατε σε πλήρη διαγραφή του άρθρου 5 του συμφωνημένο σχεδίου κυρωτικού νόμου, στο οποίο ουσιαστικά περιγραφόταν το δικαίωμα της ΟΛΠ ΑΕ να εκδώσει νέους κανονισμούς που αφορούν στον πυρήνα της εμπορικής δραστηριότητας της ιδιωτικής πλέον ΟΛΠ Α.Ε., όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε άλλη ιδιωτική επιχείρηση στην Ελλάδα.

2. Διαγράψατε από την παράγραφο 3 του άρθρου 9 (που αντιστοιχεί στο άρθρο 10 του συμφωνημένο σχεδίου κυρωτικού νόμου,) την αυτονόητη σε κάθε μεγάλη σύμβαση παραχώρησης υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης να αποκρίνεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος για την χορήγηση έγκρισης μετά από την υποβολή σχετικών μελετών. Η COSCO για να αναλάβει την ευθύνη να εκτελέσει ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων εντός ενός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος, βασίστηκε κυρίως σε αυτή την ασφαλιστική δικλείδα της έγκαιρης έκδοσης των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειών. Η μη ύπαρξη της δεν θα άλλαζε απλά το προσφερόμενο από την εταιρία μας οικονομικό αντάλλαγμα, αλλά θα έθετε εν αμφιβόλω ακόμη και την υποβολή οικονομικής προσφοράς καθώς οι συνέπειες για τον ΟΛΠ σε περίπτωση μη έγκαιρης εκτέλεσης των υποχρεωτικών επενδύσεων είναι ανυπολόγιστες.

3.Μας αφαιρέσατε το δικαίωμα να λαμβάνουμε υπόψη μας, κατά την εφαρμογή των τιμολογιακών μας πολιτικών (κάτι το οποίο αποτελεί υποχρέωση κάθε διοίκησης) την αποτελεσματική εμπορική λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα του Λιμένα Πειραιά, παρά το γεγονός ότι παρέμεινε η ρητή υποχρέωση για την τήρηση της αρχής της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης και της απαγόρευσης διάκρισης. Την ίδια μάλιστα στιγμή που μας υποχρεώνετε να επιτυγχάνουμε συγκεκριμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες της ΟΛΠ ΑΕ προκειμένου να αποδεικνύουμε διαρκώς την οικονομική ευρωστία της εταιρίας.

4.Έχετε διαγράψει την ρητή αναφορά περί μη υποχρέωσης της ΟΛΠ ΑΕ να ακολουθεί, μετά την ιδιωτικοποίηση, τις τυπικές διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων.

5.Καταστήσατε στην πράξη ανενεργό το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να εκδίδει πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, καθιστώντας εφαρμοστέες τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που καμίας απολύτως εφαρμογής δεν τυγχάνουν στα ζητήματα υποδομών που ανήκουν απευθείας στο Ελληνικό Δημόσιο.

6.Αφαιρέσατε από το Διαιτητικό Δικαστήριο το δικαίωμα να επιλέγει τον εφαρμοστέο κατά την κρίση του κανόνα κατά την εκδίκαση συγκεκριμένης διαφοράς μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και ορίσατε μονομερώς την συμπληρωματική εφαρμογή των διατάξεων του ΑΚ.

7.Υποβαθμίσατε την ισχύ της ΣΠ έναντι των παράγωγων της συμβάσεων, μέσω της διαγραφή της ρητής αναφοράς περί της υπεροχής της».

ΠΗΓΗ: www.enikonomia.gr

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top