Διεθνή

H γέννηση του star system ή πώς έγιναν οι ηθοποιοί… ηθοποιοί

ppicksdkofsdkfsfe000.jpg

Όταν η πρώτη ηθοποιός των ΗΠΑ έγινε γνωστή με το όνομά της δεν θα μπορούσε να περιμένει φυσικά ότι η κίνηση αυτή θα είχε τέτοιο αντίκτυπο.

Το «Κορίτσι της Biograph» είχε ξεκινήσει την καριέρα της στο στούντιο του Γκρίφιθ, είχε γίνει δημοφιλέστατη και αυτό ήταν όλο.

Τότε, σε ένα σεμιναριακό μάθημα διαφημιστικής προώθησης που θα ζήλευαν πολλοί, ο επικεφαλής ανταγωνιστικού στούντιο αφήνει να διαρρεύσει η πλαστή είδηση ότι το Κορίτσι της Biograph ήταν νεκρό. Τα νέα κάνουν τον κύκλο της Αμερικής, το πλήθος θρηνεί και μόνο τότε ο ανταγωνιστής βγαίνει να διαψεύσει την είδηση, να επιβεβαιώσει ότι η Φλόρενς Λόρενς ήταν καλά στην υγεία της και να ανακοινώσει περιχαρής ότι το αστέρι του Γκρίφιθ δούλευε τώρα γι’ αυτόν.

Μόνο που για να τα κάνει όλα αυτά, έδωσε όνομα στο Κορίτσι της Biograph! Η Φλόρενς Λόρενς είχε μόλις γεννηθεί και ο κόσμος έμαθε για πρώτη φορά πώς στο καλό λένε την αγαπημένη του ηθοποιό. Το χολιγουντιανό star system είχε μόλις γεννηθεί, αν και είχε να ζήσει ακόμα απίστευτες περιπέτειες που θα έμοιαζαν σε όλα με τις ταινίες που γύριζε σωρηδόν.

Μια νέα περίοδος είχε αχνοχαράξει για την αμερικανική αρχικά και σύντομα την παγκόσμια κινηματογραφία, όταν οι παραγωγοί επιδόθηκαν με αξιοζήλευτη προσήλωση στην κοινή πρακτική της μετατροπής των πολλά υποσχόμενων ηθοποιών σε αστέρια πρώτου μεγέθους.

Από κει που μέχρι μόλις πριν τα ονόματα των ηθοποιών δεν εμφανίζονταν καν στους τίτλους των ταινιών, τώρα όχι μόνο φιγούραραν με πηχυαίους τίτλους αλλά τα άλλαζαν κιόλας για να γίνουν ακόμα πιο εύηχα και εμπορεύσιμα. Πολλά ακόμα άλλαξαν βέβαια στην πορεία για να εξασφαλίσουν την ακόμα μεγαλύτερη απήχηση των ηθοποιών στο κοινό.

Ήταν ίσως η πρώτη φορά που το χολιγουντιανό σύστημα ανακάλυπτε την υπέρμετρη δύναμή του να επιβάλει είδωλα και να καθιερώνει ηθοποιούς, τους οποίους έσπευδε τώρα να καπαρώσει με δεσμευτικά συμβόλαια μετατρέποντάς τους σε προϊόντα με εμπορικό αντίκτυπο αλλά και ημερομηνία λήξης.

Επιλεγμένοι ηθοποιοί έπαιρναν πια όλους τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, δημιουργώντας μια κινηματογραφική ελίτ που έκανε τους κινηματογραφόφιλους να συνταράζονται από ρίγη συγκίνησης. Το star system είχε έρθει για να μείνει και σύντομα θα μετατρεπόταν σε μια από τις σπουδαιότερες, κοινότερες και πιο αμφιλεγόμενες φυσικά συνεισφορές του Χόλιγουντ τόσο στο ίδιο το σινεμά όσο και τη μακρά πολιτισμική ιστορία της υποκριτικής.

Κι αν είναι αλήθεια ότι πολύ πριν από την έλευση του κινηματογράφου οι ερμηνευτές της όπερας, του θεάτρου αλλά και των λαϊκών θεαμάτων είχαν αποκτήσει φήμη ζηλευτή, ήταν η συστηματικότητα και η μεθοδικότητα της χολιγουντιανής βιομηχανίας που θα δημιουργούσαν αστέρια με ανήκουστη λάμψη που θα απλωνόταν πάνω από την οικουμένη.

Το αμερικανικό star system μετατράπηκε στην ισχυρότερη δύναμη επιρροής στον σύγχρονο κινηματογραφικό γαλαξία δημιουργώντας ινδάλματα για το υποκριτικό πάνθεο αλλά και ανάρπαστους λαϊκούς ήρωες να λατρεύει το κοινό. Κάποια στιγμή τα στούντιο πέρασαν στο αμέσως επόμενο βήμα, βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα του star system: πλέον δεν είχε καμία σημασία το ταλέντο του ηθοποιού, καθώς οι παραγωγοί ήταν σε θέση να ενθρονίζουν στην κορυφή του σταριλικιού όποιον και όποτε ήθελαν.

Η φιλοδοξία, η τύχη, η εξωτερική εμφάνιση και η προσωπικότητα του καλλιτέχνη δεν έπαιζαν τώρα ρόλο, καθώς οι παντοδύναμες εταιρίες παραγωγής ήταν εδώ να παίζουν με τις καριέρες κατά το δοκούν και να ανακατεύουν την τράπουλα των αστεριών όπως ακριβώς ήθελαν. Είμαστε πια στη δεκαετία του 1960 και πολλά είχαν αλλάξει από τη γέννηση του star system εκεί στη δεκαετία του 1920, αν και ακόμα είχε δρόμο να διαβεί ως το σήμερα…

Η πλούσια προϊστορία

ppicksdkofsdkfsfe1.jpg

Όταν ο κινηματογράφος έγινε δημόσιο θέαμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1890, ήταν η ίδια η θαυματουργή τεχνολογία της κινούμενης εικόνας που πουλούσε παρά το οπτικό περιεχόμενο του φιλμ. Μοιραία λοιπόν οι πιονέροι της κινηματογραφίας θέλησαν να εκμεταλλευτούν τις τεχνολογικές δυνατότητες του νέου μέσου, το οποίο είδαν περισσότερο ως πρόκληση παρά ως νέο τρόπο υποκριτικής.

Στο πολλά υποσχόμενο αυτό νέο μέσο λοιπόν η ηθοποιία πέρασε αναγκαστικά σε δεύτερο ρόλο και ήταν πάντα ερασιτεχνική ή ημι-επαγγελματική η εμπλοκή των ηθοποιών με τις ταινίες.

Το θέατρο είχε ήδη το δικό του καθιερωμένο star system, αλλά το εμβρυακό αυτό στάδιο της κινηματογραφίας ούτε θέλησε να το δανειστεί ούτε να το εκμεταλλευτεί, καθώς η βάση δόθηκε στο τεχνικό μέρος των κινούμενων εικόνων. Κι έτσι στα πρώτα αυτά χρόνια μπροστά από τις ογκώδεις και δύσχρηστες κάμερες εμφανίζονταν ερασιτέχνες, τεχνικοί και μέλη του συνεργείου παρά πραγματικοί επαγγελματίες ηθοποιοί. Τα φιλμάκια δεν μπορούσαν εξάλλου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην στους θεατρικούς ηθοποιούς κι έτσι ο γάμος υποκριτικής και σινεμά δεν ευοδώθηκε ποτέ.

ppicksdkofsdkfsfe2.jpg

Στην περίοδο 1907-1914 αρκετές τεχνολογικές και κοινωνικές τομές έλαβαν χώρα που θα οδηγούσαν προοδευτικά στο να τεθούν τα θεμέλια του πρώιμου star system, δίνοντας επαγγελματική χροιά σε αυτό που θα γινόταν τελικά γνωστό ως «κινηματογραφική ηθοποιία». Είμαστε στα χρόνια της βιομηχανοποίησης του κινηματογράφου και της ραγδαίας αύξησης των ταινιών που έβγαιναν κάθε χρόνο, όταν ένα νέο και ειδικό παράρτημα της ηθοποιίας χρειάστηκε για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση: ο κινηματογραφικός ηθοποιός ήταν τώρα απαραίτητος για να ενσαρκώνει τους ρόλους στα δράματα και τις κωμωδίες, που έκλεβαν ολοένα και περισσότερο τη θέση από τα κωμικά σκετσάκια και τα πρώιμα ντοκιμαντέρ.

Μέχρι το 1909, το 90% της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής ήταν τώρα αφηγηματικές ταινίες και η αλλαγή αυτή στην τάση παρείχε το καλύτερο πλαίσιο εγγραφής για την ανάπτυξη μιας νέας επαγγελματικής τάξης, αυτής του κινηματογραφικού ηθοποιού. Αν και το star system θα έπρεπε να περιμένει λίγο ακόμα, όταν θα άρχιζαν δηλαδή τα στούντιο να προωθούν ενεργά τους ηθοποιούς τους. Είμαστε εξάλλου ακόμα στα χρόνια που οι καθιερωμένοι θεατρικοί ηθοποιοί απέφευγαν το (βωβό) σινεμά, θεωρώντας το απλή παντομίμα και πιστεύοντας πως η ταπεινή αυτή μορφή θεάματος θα αμαύρωνε τη φήμη τους, την ίδια ώρα που και οι παραγωγοί δεν τους ήθελαν στα φιλμάκια τους, καθώς ένιωθαν πως θα ζητούσαν μεγαλύτερες απολαβές από τους ερασιτέχνες.

ppicksdkofsdkfsfe3.jpg

Κι έτσι τα ονόματα των ερασιτεχνών ηθοποιών δεν αναγράφονταν ποτέ, αφού αφενός δεν ήταν τίποτα της προκοπής και αφετέρου τα στούντιο έτρεμαν μη γίνει κάποιος γνωστός και αξιώσει υψηλότερα μεροκάματα. Πριν από το 1908 εξάλλου ελάχιστοι επαγγελματίες ηθοποιοί εργάζονταν συστηματικά στο σινεμά για να γίνουν αναγνωρίσιμοι και η επικρατούσα τάση ήταν να διαφημίζονται τα φιλμ ως οι νέες ταινίες της τάδε ή της δείνα εταιρίας παραγωγής (όπως η Vitagraph και η Edison).

Το κοινό καρδιοχτυπούσε βέβαια να μάθει ποιους έβλεπε στο πανί και μετά το 1909 κάποια ονόματα έφτασαν να περιληφθούν στους τίτλους και να μπουν ακόμα και στο προωθητικό υλικό της ταινίας, βάζοντας τα θεμέλια του star system. Η εξατομίκευση της ταυτότητας του ηθοποιού και η αναγνώριση του μονοπωλίου της εικόνας του ήταν το πρώτο ιστορικό βήμα για την έλευση των κινηματογραφικών αστέρων. Ήταν όμως και το αναγκαίο βήμα για την εμπορευματοποίηση της εικόνας τους, που πλέον μπορούσε να αγοραστεί από τα στούντιο και να μοσχοπουληθεί στο κοινό.

ppicksdkofsdkfsfe4.jpg

Έχοντας όνομα, ένας ηθοποιός συνδεόταν τώρα με τους ρόλους του και μπορούσε να έχει αναγνωρίσιμη καριέρα, αν και αυτό δεν θα ήταν παρά το πρώτο λιθαράκι. Το δεύτερο θα έρθει το σωτήριο έτος 1914, όταν τα πρώιμα κινηματογραφικά περιοδικά (το πρώτο κυκλοφόρησε το 1911) βρήκαν ότι πουλούσαν περισσότερα τεύχη όταν επικέντρωναν τις ιστορίες τους στις εξωφιλμικές ζωές των ηθοποιών παρά στις ίδιες τις ταινίες. Το star system γεννιόταν σιγά σιγά και χέρι χέρι με το lifestyle, καθώς σύντομα ο παραδοσιακός αμερικανικός Τύπος άρχισε να δημοσιεύει εκτενή κοσμικά άρθρα για τους ηθοποιούς που απολάμβανε το κοινό εντός πανιού.

ppicksdkofsdkfsfe5.jpg

Η δημοσιογραφική κάλυψη των προσωπικών ζωών των κινηματογραφικών ηθοποιών δεν ήταν βέβαια ποτέ πραγματικά προσωπική, μιας και οι χορταστικές ματιές που προσέφεραν οι εφημερίδες στην καθημερινότητα των ερμηνευτών ήταν προκατασκευασμένες ιστορίες και εγκεκριμένες από τα μεγαλοστελέχη των στούντιο. Και ειδικά σχεδιασμένες φυσικά για να μαγνητίζουν τα βλέμματα! Οι πρώιμες αυτές προσωπικές ιστορίες σκαρώνονταν ως πιστή αναπαράσταση των κινηματογραφικών ρόλων των ηθοποιών, λες και η εξωφιλμική ζωή τους ακολουθούσε την κινηματογραφική πεπατημένη. Το 1916, τα δύο πρώτα κινηματογραφικά περιοδικά σκανδαλοθηρικού τύπου (τα Photoplay και Motion Picture Magazine) πουλούσαν πια περισσότερο από μισό εκατομμύριο αντίτυπα.

Αν δεν ερχόταν όμως η δεκαετία του 1920 και μια σειρά καινοτομιών, το star system δεν θα εγκαθιδρυόταν…

Η μετάβαση στο star system

ppicksdkofsdkfsfe18.jpg

Ήταν μια πληθώρα από σκανδαλάκια που ξέσπασαν στη δεκαετία του 1920 που σκαρφάλωσαν αναγκαστικά στα πρωτοσέλιδα του Τύπου που έριξαν όλα τα φώτα των προβολέων στις ζωές των κινηματογραφικών ηθοποιών. Το πλέον περιβόητο ήταν οι δικαστικές περιπέτειες και η αθώωση τελικά του Roscoe «Fatty» Arbuckle για τον βιασμό και τη δολοφονία μιας νεαρής σταρλετίτσας. Οι προσωπικές ζωές των ηθοποιών ήταν πια κάτι τελείως διαφορετικό από τους κινηματογραφικούς τους ρόλους και η υπόθεση είχε ζουμί για το αδηφάγο κοινό!

ppicksdkofsdkfsfe6.jpg

Οι ηθοποιοί είχαν ονόματα, καριέρες και πλέον προσωπικές ζωές που γίνονταν γνωστές από την αποκαλυπτική δημοσιογραφία. Τώρα είναι που μπαίνει στην εικόνα το ήδη εγκαθιδρυμένο θεατρικό star system, όταν οι θεατρώνες και οι μάνατζερ των ηθοποιών θέλησαν κομμάτι από την πίτα της κινηματογραφικής υποκριτικής. Το θεατρικό star system έγινε η πλατφόρμα ανάπτυξης του κινηματογραφικού, καθώς η τεχνογνωσία του σανιδιού επιστρατεύτηκε από τους κινηματογραφικούς παραγωγούς για να φτιάξει τα δικά τους αστέρια.

Οι παραγωγοί έδεναν τώρα με αποκλειστικά συμβόλαια τους ηθοποιούς τους, οι οποίοι εμφανίζονταν απανωτά σε πολλαπλά φιλμ εγκαθιδρύοντας την εικόνα τους στον κόσμο. Το κοινό τους αναγνώριζε, τους αγαπούσε και άρχισε να γίνεται ιδιαιτέρως περίεργο γι’ αυτούς. Δεν ήταν μάλιστα καθόλου σπάνιο τα στούντιο να λαμβάνουν απελπισμένα γράμματα από θαυμαστές που ζητούσαν φωτογραφίες των ηθοποιών αλλά και τα πραγματικά τους ονόματα!

ppicksdkofsdkfsfe7.jpg

Κι έτσι προοδευτικά το «Biograph Girl» έγινε η Φλόρενς Λόρενς και το αντίστοιχο «Κορίτσι της Vitagraph» απέκτησε υπόσταση ως Φλόρενς Τέρνερ. Τα στούντιο έσπευσαν να εξαργυρώσουν την εφήμερη αναγνωρισιμότητα των πρώιμων αυτών σταρ διαφημίζοντάς τες στα πόστερ των ταινιών. Την ίδια ώρα, έστελναν στουντιακές φωτογραφίες τους σε εφημερίδες και θέατρα για να έρχεται συνεχώς σε επαφή το κοινό με τα κινηματογραφικά είδωλα και σύντομα θα κυκλοφορούσαν και τα πρώτα προϊόντα που είχαν να κάνουν με συγκεκριμένους σταρ.

ppicksdkofsdkfsfe8.jpg

Ο σκανδαλοθηρικός Τύπος τροφοδοτούσε την πυρά της σαγήνης με χορταστικές ματιές στις προσωπικές ζωές των σταρ, αλλά και στον σκανδαλώδη πλούτο που απέκτησαν εντωμεταξύ…

Όταν τα στούντιο έφτιαξαν τους πρώτους σταρ

ppicksdkofsdkfsfe11.jpg

Το star system της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ πήρε στη δεκαετία του 1930 τα ηνία του μάρκετινγκ αλλάζοντας άρδην τους όρους του παιχνιδιού. Τώρα τα στούντιο έπαιρναν υποσχόμενους ηθοποιούς και τους μεταμόρφωναν σε αστέρια διεθνούς βεληνεκούς, αλλάζοντας ονόματα, στιλ και προσωπικότητες κατά το δοκούν.

Η έμφαση δινόταν φυσικά στην εξωτερική εμφάνιση, καθώς το ταλέντο πέρασε στα «ψιλά» του star system, χαρακτηριζόμενο ως άσχετο υποπροϊόν της απήχησης κάποιου στο κοινό. Και βέβαια τώρα τα συμβόλαια περιλάμβαναν και ρήτρες ηθικής, την ίδια ώρα που ό,τι αρνητικό προέκυπτε για έναν αστέρα που θα μπορούσε να κηλιδώσει την εικόνα του θαβόταν με το κατάλληλο ποσό.

ppicksdkofsdkfsfe10.jpg

Τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά και οι κοσμικές στήλες των εφημερίδων έπαιρναν το κατιτίς τους από τα παντοδύναμα στούντιο για να σκαρώνουν ρομαντικές ιστορίες και πλαστά ειδύλλια, δημιουργώντας πρωτόγνωρη δημοσιότητα γύρω από τις προσωπικές ζωές των ηθοποιών.

Τα πέντε πανίσχυρα στούντιο της περιόδου (Fox Film Corporation, Radio Keith-Orpheum (RKO), Paramount, MGM και Warner Bros.) δημιούργησαν και εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τη φτιαχτή δημοσιότητα των ηθοποιών τους μετατρέποντάς τους σε ακαταμάχητα κινηματογραφικά προϊόντα. Και διατηρώντας φυσικά τον απόλυτο έλεγχο στις ζωές τους, καθώς τα πολυετή συμβόλαια παραήταν δεσμευτικά πια για να ξεφύγει κανείς από το πανταχού παρόν μάτι του χολιγουντιανού άγραφου νόμου.

ppicksdkofsdkfsfe13.jpg

Εντωμεταξύ, όλα τα στούντιο ίδρυσαν παραρτήματα για την ανακάλυψη νέων ταλέντων και οι κυνηγοί όργωναν τώρα νυχτερινά κέντρα, θέατρα, ραδιόφωνα κ.λπ. ψάχνοντας το επόμενο μεγάλο όνομα της αμερικανικής κινηματογραφίας. Όποιο φιντάνι υπέγραφε συμβόλαιο με ένα στούντιο κατά τις δεκαετίες του 1930 και του 1940 είχε την επιτυχία στο τσεπάκι του, αν και για να συμβεί αυτό θα έπρεπε σίγουρα να θυσιάσει πολλά από την προσωπικότητα, την εικόνα του και τον ίδιο του τον εαυτό τελικά.

Και θα περνούσε φυσικά και μια καλή περίοδο μαθητείας στο στούντιο, με ταχύρρυθμα μαθήματα υποκριτικής, ορθοφωνίας, χορού, τραγουδιού και άλλα πολλά. Ονόματα άλλαζαν, εξωτερικές εμφανίσεις μεταμορφώνονταν και τον πρώτο λόγο είχαν τώρα τα μεγαλοστελέχη των εταιριών παραγωγής και οι βοηθοί τους μακιγιέρ, κομμωτές και διαφημιστές.

ppicksdkofsdkfsfe14.jpg

Σε μια αναπάντεχη κίνηση, το Χόλιγουντ αποφάσισε να δείξει στον κόσμο το 1954 πώς γεννούσε τα αστέρια του μέσα από τις περιπέτειες της Τζούντι Γκάρλαντ στο «A Star Is Born»! Η ιστορία της νεαρής σταρλετίτσας που καταφτάνει στο Χόλιγουντ για να γίνει σταρ και τα καταφέρνει παρείχε μια αρκετά ακριβή εικόνα του τι γινόταν πίσω από τις κάμερες, καθώς το Χόλιγουντ πίστεψε πως ο κόσμος λαχταρούσε να μάθει τι συνέβαινε στο περιθώριο των πλατό.

ppicksdkofsdkfsfe9.jpg

Μόνο που ο κόσμος έμαθε και για το άπλετο σεξ που λάμβανε χώρα στα κρεβάτια των μεγαλοπαραγωγών, καθώς η σεξουαλική εκμετάλλευση των πολλά υποσχόμενων κοριτσιών ήταν αναπόσπαστο μέρος της χολιγουντιανής δράσης.

ppicksdkofsdkfsfe16.jpg

Επικοινωνιόλογοι και μαρκετίστες μπήκαν κι αυτοί στον χορό της δημόσιας εικόνας των σταρ, κάνοντας την απήχησή τους στο κοινό ακόμα πιο στοχευμένη και επιτυχημένη. Το lifestyle των κοσμικών περιοδικών έσυρε τα βήματα των στούντιο, κάνοντας τους ηθοποιούς το βαρύ πυροβολικό της αμερικανικής κινηματογραφίας, καθώς παπαράτσι ακολουθούσαν τώρα κατά πόδας τους αστέρες απαθανατίζοντας τις πραγματικές στιγμές της έξαλλης και πολυτελούς καθημερινότητάς τους. Το κουτσομπολιό και η περιέργεια έγιναν ο κινητήριος μοχλός της νέας αυτής κινηματογραφικής ηθικής, καθώς προωθούσε τα συμφέροντα παραγωγών και ηθοποιών καλύτερα από όλα τα άλλα.

ppicksdkofsdkfsfe17.jpg

Ο Τύπος συνέβαλε τα μέγιστα στη μυθοποίηση του Χόλιγουντ και των πρωταγωνιστών του δημιουργώντας το σύγχρονο star system που ζούμε ως τις μέρες μας. Ήταν πράγματι ένας αληθινός θρίαμβος πλαστής δημοσιότητας και εμπορευματοποίησης που θα γεννούσε τη σημερινή βαριά κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ…

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top