Διεθνή

Η Γερμανία κάλεσε για «συζήτηση» τον τούρκο επιτετραμμένο για τα σχόλια Ερντογάν

BD5CE288D4C65696597A0744D2E7389C.jpg

Στη συζήτηση το Βερολίνο επισήμανε ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις για τους γερμανούς βουλευτές δεν συνάδουν με τις κατά παράδοση στενές σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας»…

Ο τούρκος επιτετραμμένος στο Βερολίνο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, μετά τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν και άλλοι αξιωματούχοι σε βάρος γερμανών βουλευτών οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, το 1915, από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μετά την ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή στην Άγκυρα, την περασμένη εβδομάδα, ο επιτετραμμένος της Άγκυρας κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών «για μια συζήτηση» γύρω από «τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τις αντιδράσεις στο ψήφισμα της Μπούντεσταγκ για την Αρμενία», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Βερολίνο.

Στη συζήτηση αυτή επισημάνθηκε ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις για τους γερμανούς βουλευτές δεν συνάδουν με τις κατά παράδοση στενές σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας» και ότι είναι «ακατανόητες», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου στην ανακοίνωση που εστάλη με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Απλά βρίσκω ακατανόητες τις καταγγελίες […] της τουρκικής πλευράς», δήλωσε νωρίτερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Ο τούρκος προέδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει γερμανούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής ότι στηρίζουν την τρομοκρατία, λέγοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η καταγωγή τους.

Ορισμένοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι έχουν δεχτεί απειλές για τη ζωή τους, κυρίως μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να τους παράσχει προστασία.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top