Οικονομία

Η γερμανική βουλή ενέκρινε την εκταμίευση των 7,5 δισ.

550_334_440079.jpg

Η επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, μεταδίδει το Reuters. Προηγήθηκε χθες η θετική εισήγηση του EuroWorking Group για την παροχή της δόσης των 7,5 δισ. προς την Αθήνα.

Οπως ανέφεραν πηγές από το ελληνικό υπουργείο οικονομικών «η δόση κλείδωσε». Δεν είναι σαφές ωστόσο εάν ικανοποιήθηκε και το αγκάθι της μεταβίβασης του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ ή μεταφέρθηκε για τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες.

Οι ίδιες πηγές πάντως επαναλαμβάνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε διαμηνύσει τις τελευταίες ημέρες ότι το θέμα τώρα αφορά την Deutche Telecom και ότι ήταν να γίνει από ελληνικής πλευράς έχει ήδη γίνει.

Για το θέμα του ακαταδίωκτου των μελών του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, επίσης διαμηνύθηκε – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι στην παρούσα φάση και μεταφέρεται για αργότερα.

Μετά την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση αναμένεται να σφραγιστεί στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στο Λουξεμβούργο ενώ την ίδια μέρα σε συνεδρίαση του ESM αναμένεται να δοθεί και η εντολή εκταμίευσης των κεφαλαίων.

Το μεγαλύτερο μέρος της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους ενώ ένα ποσό της τάξεως των 1,8 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσει στην Ελλάδα σταδιακά για την έναρξη εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Οπως αναφέρει το Euro2day, τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες ανήλθαν τον Απρίλιο σε 5,5 δισ. ευρώ ποσό στο οποίο προστίθενται και εκκρεμείς επιστροφές φόρου ύψους 1,182 δισ. ευρώ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top