Διεθνή

Η ιστορία της πρώτης γυναίκας που έκανε παιδί με μεταμόσχευση μήτρας

4ux5c7i0.jpg

Η Malin Stenberg ήταν 15 χρονών όταν της ανακοίνωσαν πως είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα και συνεπώς δεν θα μπορούσε ποτέ να κυοφορήσει.

Είκοσι τρία χρόνια αργότερα, η 38χρονη σήμερα Malin μιλά για τη μαγεία της μητρότητας καθώς ήταν η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έκανε παιδί ύστερα από μεταμόσχευση μήτρας.

Η ίδια δηλώνει πως ήθελε να αφηγηθεί την ιστορία της για να δώσει ελπίδα και σε άλλες γυναίκες που βιώνουν καταστάσεις παρόμοιες με εκείνη.

evwrza27.jpg

«Αν θέλεις να κάνεις οικογένεια και δεν μπορείς να το πετύχεις με φυσικό τρόπο, όποιος κι αν είναι ο λόγος, είναι πολύ θλιβερό», λέει στη Daily Mail και προσθέτει: «η απόλυτη ευτυχία γεννιέται από το να έχεις οικογένεια και δεν έχει σημασία αν αυτό επιτυγχάνεται μέσω μεταμόσχευσης μήτρας ή υιοθεσία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Είναι μαγικό».

Πριν τρία χρόνια μια οικογενειακή φίλη της Stenberg έγινε δότρια μήτρας στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος μεταμόσχευσης στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία. Πριν από 20 μήνες έγραψε ιστορία φέρνοντας στον κόσμο τον γιο της, Vincent.

Μεταμοσχεύσεις μήτρας είχαν επιχειρηθεί και παλαιότερα αλλά όλες είχαν οδηγήσει σε αποτυχία- μέχρι που γεννήθηκε ο Vincent. Και η μητέρα του δεν ξεχνά τη συντριβή της όταν της ανακοίνωσαν πως έπασχε από ένα σπάνιο γενετικό σύνδρομο που είχε ως αποτέλεσμα να γεννηθεί χωρίς μήτρα.

«Δεν ήμουν έτοιμη να ακούσω κάτι τέτοιο, δεν μπορούσα να το δεχτώ. Πίστευα πως σήμαινε πως δεν θα μπορέσω ποτέ να κάνω παιδί- που είναι για μένα ο προορισμός της γυναίκας. Ένιωθα να με πνίγει η αδικία. Μου αρέσουν τα παιδιά και τα μωρά και ήθελα να ξέρω τι είχα κάνει για να μου αξίζει κάτι τέτοιο. Ένιωθα τόσο μόνη», αφηγείται στη Daily Mail.

Τελικά αποδέχθηκε πως δεν θα αποκτούσε παιδιά και αφοσιώθηκε στην καριέρα της.

Όλα όμως άλλαξαν όταν γνώρισε τον Claes Nilsson στα 30 της. Του μίλησε από νωρίς για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε και εκείνος ορκίστηκε να βρει τρόπο να κάνουν οικογένεια.

Αρχικά στράφηκαν στο ενδεχόμενο της υιοθεσίας και της παρένθετης μητρότητας πριν ενταχθούν στο πρόγραμμα μεταμόσχευσης μήτρας του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Οι περισσότερες από τις εννέα γυναίκες που συμμετείχαν στο πρότζεκτ είχαν δότριες τις μαμάδες τους. Αλλά η Stenberg δέχθηκε τη μήτρα της 61χρονης οικογενειακής φίλης Ewa Rosen.

Μετά την επιτυχή μεταμόσχευση έκανε εξωσωματική και έμεινε έγκυος στον πρώτο κύκλο. Μαζί με τον σύντροφό της Claes έζησαν ώρες μεγάλης αγωνίας μέχρι να γεννηθεί ο γιος τους, δύο μήνες πρόωρα.

«Όταν τον κράτησα στην αγκαλιά μου για πρώτη φορά, ήταν καταπληκτικά. Ένιωσα αμέσως πως ήταν το μωρό μου, ήταν όλα τόσο φυσικά. Είμαστε οικογένεια πια», περιγράφει.

Η δότρια Rosen είναι νονά του μωρού και βλέπει τον Vincent τακτικά.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top