Ελλάδα

Η κοινωνική ένταξη των προσφύγων επί τάπητος στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων

550_334_513471.jpg

 Ευρεία συζήτηση για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων. Ενημερώνοντας το Σώμα, ο αντιδήμαρχος κ. Παπαγιανάκης είπε ότι ο Δήμος Αθηναίων δρομολογεί μια σειρά δράσεις. Μεταξύ άλλων αξιοποιεί το πρόγραμμα φιλοξενίας της Ύπατης Αρμοστείας ( ενοικιάσεις διαμερισμάτων , ξενοδοχείων κ.α) .

Ήδη, όπως είπε , έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ενοικίαση 12 διαμερισμάτων ενώ συνολικά μέσω αυτού του προγράμματος θα βρουν στέγη 1200 άτομα .

Σ΄ ότι αφορά την εκπαίδευση, τη νέα σχολική χρονιά , θα αξιοποιηθεί το απογευματινό πρόγραμμα « σχολεία ανοιχτά στη γειτονιά» , με εξωσχολικές δημιουργικές δραστηριότητες που θα συμβάλλουν στην κοινωνική και σχολική τους ένταξη.

Επίσης θα φιλοξενούνται πάλι απογευματινές ώρες προσφυγόπουλα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με σκοπό την ομαλή μετάβασή τους στο κανονικό πρόγραμμα.

Συμπληρώνοντας η επίσης αρμόδια για θέματα Παιδείας , κυρία Ηλιοπούλου , ανέφερε ότι θα ξεκινήσει άμεσα θερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά- πρόσφυγες.

Όσον αφορά την εκπαίδευση και την εγγραφή τους ή όχι στα σχολεία , επισήμανε ότι αρμόδιο είναι το υπουργείο Παιδείας .

Από την « Ανοικτή Πόλη», ο κ. Αξελός , ζήτησε τη λειτουργία Διαπολιτισμικού Σχολείου στην περιοχή του « Ελαιώνα», τη διάχυσή τους στα σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς των περιοχών που διαβούν και όχι σε «γκετοποιημένες» σχολικές μονάδες, επιμορφωμένο κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό , εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους γονείς τους κ.α .

Ο επικεφαλής της « Λαικής Συσπείρωσης», κ. Σοφιανός , αναφέρθηκε στα αίτια της προσφυγικής κρίσης , άσκησε δριμύτατη κριτική στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία και ζήτησε , να υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές για τους πρόσφυγες.

Ο κ. Κωνσταντίνου , επικεφαλής της « ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Γειτονιές της Αθήνας» , πρότεινε να αξιοποιηθούν για στέγασή τους , κλειστά ξενοδοχεία ( Athens Imperial, la Mirage, Εσπέρια κ) και άλλοι χώροι.

Επίσης μετέφερε καταγγελία για το φαγητό που παρέχεται στους πρόσφυγες στη δομή του « Ελαιώνα». Ο επικεφαλής της « Ελληνικής Αυγής» , κ. Κασιδιάρης , επανέλαβε τη θέση του για « προτεραιότητα των Ελλήνων έναντι όλων των άλλων στις υπηρεσίες του Δήμου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top