Οικονομία

Η ώρα της πληρωμής έφτασε και από Σεπτέμβριο τα… δύσκολα

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Η ώρα της πληρωμής έφτασε…

Αφού έκανε χθες, Πέμπτη, τον λογαριασμό των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση τους τελευταίους δύο μήνες και πιστοποίησε πως φτάνουν στα 5,7 δισ. ευρώ, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ/ESM) συνεδριάζει σήμερα το πρωί ξανά στο Λουξεμβούργο, για να υπογράψει και την καταβολή της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ που συνοδεύει την ολοκλήρωση της α΄αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Το μόνο που απομένει πλέον είναι να καθορίσει πώς θα δώσει τα λεφτά, δηλαδή κάθε πότε, πόσα και σε πόσες δόσεις θα έρχονται στη χώρα.
 
Για να συμβεί αυτό, ο υπουργός Οικονομικών κύριος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έβαλε χθες την υπογραφή του στο Συμπληρωμένο Μνημόνιο, που αντικαθιστά και συμπληρώνει εκείνο που υπέγραψε πέρυσι το καλοκαίρι ο ίδιος.
 
Το Συμπληρωμένο Μνημόνιο περιλαμβάνει τριών ταχυτήτων μέτρα:

 
-Μέτρα που ήδη ελήφθησαν τον Μάιο και Ιούνιο, επειδή ήταν προαπαιτούμενα, όπως οι αυξήσεις ΦΠΑ και ειδικών και έμμεσων φόρων (σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα τηλεφωνία κλπ), αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ κ.ά.

-Μέτρα που έπρεπε να είχαν ληφθεί αλλα μεταφέρονται ως προαπαιτούμενα τον Σεπτέμβριο. Αυτά είναι συνολικά τέσσερα μέτρα-εκκρεμότητες, δηλαδή μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του 5% που κατέχει το δημόσιο στο ΟΤΕ, ενιαίοι κανόνες παροχών για τους ασφαλισμένους, αλλαγές στα τιμολόγια για τους μεγάλους πελάτες (επιχειρήσεις) της ΔΕΗ και αλλαγές στυην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Στις «εκκρεμότητες» , δεν αναφέρεται η εξεύρεση ισοδύναμων από την κυβέρνηση, για να μην κόψει τις μισθολογικές αυξήσεις των ενστόλων και των υπολοίπων εργαζομένων πυ αμείβονται με ειδικά μισθολόγια στο δημόσιο. Συνεπώς δεν φαίνεται πως οι θεσμοί έχουν δεχτεί να διαωθούν οι μισθοί τους.

-Νέα μέτρα που δρομολογούνται ήδη για Σεπτέμβριο – Οκτώβριο ή έως τον Ιανουάριο του 2017, κυρίως τα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα, αλλά και εφαρμογή μέτρων που συστήνει ο ΟΟΣΑ, όπως αλλαγές στα φάρμακα και στα φαρμακεία, στην Δικαισούνη (επιτάχυνση δικών), αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, ανακεφαλαοποίηση των μη συστημικών .  

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top