Διεθνή

«Η πρώτη πραγματική ήττα του Ρέντσι»

351F5D958CD039F992CB8426B25BDFCE.jpg

Η Βριτζίνια Ράτζι από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Ρώμης. Μια νίκη με εκπληκτικά ποσοστά που προκαλεί απογοήτευση στο Δημοκρατικό Κόμμα και τον Ματέο Ρέντσι προσωπικά.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι ο μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών. Η Βιρτζίνια Ράτζι εξελέγη δήμαρχος της Ρώμης με το 67% των ψήφων και η Κιάρα Αππεντίνο εξασφάλισε την δημαρχία του Τορίνο με ποσοστό 54,6%.

Ο «θρίαμβος της Ρώμης» ήταν σχετικά αναμενόμενος μετά τα μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς που είχαν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια. Η ήττα των Δημοκρατικών του Ρέντσι στο Τορίνο, όμως, ξάφνιασε περισσότερο πολλούς παρατηρητές. Πρόκειται για την πόλη της Fiat με μεγάλη αριστερή παράδοση.

Στις προτεραιότητες της Ράτζι, της πρώτης γυναίκας δημάρχου της ιταλικής πρωτεύουσας, είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς και η πιθανή αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους του δήμου της Αιώνιας Πόλης. Η υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν σε οκτώ χρόνια, το 2024, δεν είναι πλέον ουσιαστικός στόχος προκειμένου να αποφευχθούν σπατάλες και νέες αδιαφανείς εργολαβίες.

Απογοήτευση στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος

Η κεντροαριστερά του Ρέντσι κατάφερε να κερδίσει τον δήμο του Μιλάνου με το 51,7% των ψήφων και νέο δήμαρχο τον Τζουσέπε Σάλα, όπως και την Μπολόνια, όπου επανεκλέγεται ο απερχόμενος δήμαρχος Βιρτζίνιο Μέρολα. Η απογοήτευση, όμως, στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος είναι αισθητή.

«Πρόκειται για την πρώτη, πραγματική ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού», γράφουν πολλοί παρατηρητές. Τα Πέντε Αστέρια κατέβασαν τους τόνους της αντιπαράθεσης και έπεισαν τους πολίτες. Ο Ματέο Ρέντσι ίσως αναγκασθεί να ορίσει έκτακτο συνέδριο για το Δημοκρατικό Κόμμα και κινδυνεύει τώρα να χάσει το δημοψήφισμα για την επικύρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι σε περίπτωση ήττας στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου πρόκειται να παραιτηθεί και από την πρωθυπουργία. Το κύριο συμπέρασμα προς το παρόν είναι πάντως ότι ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δεν θεωρείται πλέον από μεγάλο μέρος των πολιτών καινοτόμος με σαφή απόσταση από τις λογικές της παραδοσιακής πολιτικής, όπως συνέβαινε μέχρι πριν λίγους μήνες.

hit.xiti?s=531599&s2=14&p=gri-VEU-Volltehit.xiti?s=531599&s2=14&p=gri-VEU-Vollte

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top