Διεθνή

Η Τουρκία παραδέχεται ότι οι βίζες δεν θα απελευθερωθούν πριν τον Ιούλιο

52655F1DFAEDCC803082077CB5D374AA.jpg

Στην παραδοχή ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου για τα τουρκικά διαβατήρια δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ πριν την 1η Ιουλίου, όπως αρχικά σχεδιαζόταν, προχώρησε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Χάγη.

«Εάν είμαστε ρεαλιστές, δεν θα πετύχουμε αυτή την ημερομηνία», δήλωσε ο κ. Τσελίκ, προσθέτοντας όμως ότι η απελευθέρωση πρέπει να έρθει «το ταχύτερο δυνατό».

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Άγκυρα αναγνωρίζει ανοιχτά ότι ο στόχος για απελευθέρωση των θεωρήσεων έως τα τέλη Ιουνίου δεν είναι εφικτός, αν και ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι δε βλέπουν συμφωνία για το θέμα πριν το φθινόπωρο.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διαμηνύσει ότι η απελευθέρωση πρέπει να επιτευχθεί «το αργότερο τον Οκτώβριο», αν και εσχάτως έχει αποφύγει τις απειλές περί ακύρωσης της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό.

Κυριότερο «αγκάθι» παραμένει η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας, την οποία οι Ευρωπαίοι θεωρούν υπερβολικά ευρεία, και φοβούνται ότι επιτρέπει στην κυβέρνηση να διώκει ως τρομοκράτες αντιφρονούντες και μέλη της αντιπολίτευσης. Η τουρκική κυβέρνηση αντιτείνει ότι υπό την απειλή κούρδων ανταρτών και του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορεί να προβεί σε αλλαγές που θα μειώσου τη δημόσια ασφάλεια.

Ο κ. Τσελίκ επανέλαβε την πεποίθηση ότι η Άγκυρα έχει υλοποιήσει και τα 72 προαπαιτούμενα για τις βίζες και κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο οιασδήποτε αλλαγής «που θα μειώσει τη δυνατότητά μας να πολεμάμε την τρομοκρατία».

Πάντως, σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων θέλει τις δύο πλευρές να έχουν πετύχει πρόοδο για μία μέση λύση, που θα προστάτευε συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι ακαδημαϊκοί και οι δημοσιογράφοι.

Το επίσημο πράσινο φως για την απελευθέρωση των βίζα θα πρέπει να δοθεί από τα κράτη-μέλη αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μία νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου θα καταγράφεται η πρόοδος της Τουρκίας στο θέμα της εκπλήρωσης των κριτηρίων αναμένεται να εκδοθεί κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top