Διεθνή

Ιρλανδία & Λουξεμβούργο οι πιο εκτεθειμένες χώρες σε περίπτωση Brexit

68CC44DCA06D7B96CC0E05938D5DDCB9.jpg

Σύμφωνα με μια ανάλυση που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα ο οίκος αξιολόγησης S&P Global ratings.

Η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Κύπρος είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που θα βρεθούν περισσότερο εκτεθειμένες από μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μια ανάλυση που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα ο οίκος αξιολόγησης S&P Global ratings.

Ο οίκος έχει δημιουργήσει έναν δείκτη ευαισθησίας στο Brexit (BSI) που βασίζεται σε διάφορες παραμέτρους, όπως είναι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα αυτή, οι οικονομικοί συντελεστές και οι μεταναστευτικές ροές. Ο δείκτης αυτός δεν αντικατοπτρίζει τον πιθανό αντίκτυπο του Brexit στην πολιτική σκηνή, ούτε στις χρηματαγορές. 

«Η κοινή ιστορία και τα κοινά σύνορα της Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλιο καθιστούν δυνατή τη σημαντική ροή εμπορευμάτων και υπηρεσιών, καθώς και τις σημαντικές μεταναστευτικές ροές, μεταξύ των δύο χωρών», υπογραμμίζει ο S&P, υπενθυμίζοντας ότι το σύνολο των Ιρλανδών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που είναι εγκατεστημένοι στην Ιρλανδία αντιπροσωπεύει το 17,2% του πληθυσμού της Ιρλανδίας.

Ιδιαίτερα ευάλωτες μπορεί να αποδειχθούν επίσης άλλες μικρές χώρες που διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Βρετανία, όπως η Μάλτα και η Κύπρος.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top