Διεθνή

Ισόβια για 11 άτομα για τις τεράστιες σφαγές στην Γκουτζαράτ της Ινδίας

7DF710F45A26205E5CC7BF68C1481055.jpg

Οι ταραχές στην Γκουτζαράτ μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων, το 2002, κατέληξαν στο θάνατο περισσότερων από 1.000 ανθρώπων.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν στην Ινδία 11 άνθρωποι που κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στις μαζικές σφαγές μουσουλμάνων που αιματοκύλισαν την πολιτεία Γκουτζαράτ το 2002.

Αφορμή για τις ταραχές στην Γκουτζαράτ ήταν μία πυρκαγιά που ξέσπασε σε τρένο με ινδουιστές επιβάτες, οδηγώντας στο θάνατο 60 ανθρώπων. Ακολούθησε σειρά επιθέσεων εναντίον μουσουλμανικών κοινοτήτων, με τον τελικό απολογισμό να ξεπερνά τους 1.000 νεκρούς.

Οι καταδικασθέντες είχαν λάβει μέρος σε ένα από τα πιο αιματηρά περιστατικά των ταραχών, την έφοδο ινδουιστών σε συνοικία μουσουλμάνων στην πόλη Αχμενταμπάντ, όπου οι δράστες πυρπόλησαν δεκάδες σπίτια, αφήνοντας πίσω τους 69 νεκρούς.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν πολλά γυναικόπαιδα, που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στον περιφραγμένο οικισμό. Οι δράστες όμως σκαρφάλωσαν το τείχος και επιδόθηκαν σε σφαγές, με συνέπειες πολλές οικογένειες να καούν μέσα στα σπίτια τους.

Ακόμα 12 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε επτά έτη κάθειρξης, ενώ ένας τιμωρήθηκε με 10 χρόνια στη φυλακή.

Κυβερνήτης της πολιτείας Γκουτζαράτ την περίοδο των επεισοδίων ήταν ο νυν πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, η σταδιοδρομία του οποίου σημαδεύτηκε από το περιστατικό. Ο ίδιος, ινδουιστής στο θρήσκευμα, αρνείται κάθε λάθος.

Το 2013 επιτροπή που ορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο συμπέρανε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ώστε ο κ. Μόντι να οδηγηθεί σε δίκη.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν ήδη καταδικαστεί για τις σφαγές, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην υπουργού της πολιτειακής κυβέρνησης Μόντι, ο οποίος φυλακίστηκε για υπόθαλψη επεισοδίων.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top