Διεθνή

Ισπανία: Πρωτιά της κεντροδεξιάς αλλά με σενάριο αριστερής κυβέρνησης δίνουν τα exit polls

7F5AFDEEB8261A32AC1AC6FC5BC0B0A9.jpg

Πρωτιά του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, αλλά χωρίς αυτοδυναμία και με δυνατό μπλοκ της αριστεράς, δείχνουν τα έως τώρα επίσημα αποτελέσματα μετά των κλείσιμο της κάλπης στην Ισπανία.

Πρωτιά του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, αλλά χωρίς αυτοδυναμία και με δυνατό μπλοκ της αριστεράς, δείχνουν τα έως τώρα επίσημα αποτελέσματα μετά των κλείσιμο της κάλπης στην Ισπανία.

Με πάνω από το 42% της λαϊκής ψήφου καταμετρημένο, το Λαϊκό Κόμμα φαίνεται να αποσπά περισσότερες από 130 εκ των 350 εδρών στη Βουλή, σαφώς καλύτερη επίδοση σε σχέση με τις κάλπες του Δεκεμβρίου, όταν η κεντροδεξιά είχε περιοριστεί σε 123 βουλευτές.

Έστω κι έτσι πάντως, η παράταξη του Μαριάνο Ραχόι απέχει από τις 176 έδρες που απαιτούνται για την αυτοδυναμία.

Δεύτερη δύναμη φαίνεται να αναδεικνύονται οι Σοσιαλιστές, που ανατρέπουν τα exit polls που ήθελαν τη ριζοσπαστική αριστερή συμμαχία των Unidos Podemos να έρχεται δεύτερη.

Οι Σοσιαλιστές κερδίζουν περίπου 95 έδρες, ενώ οι Unidos Podemos κερδίζουν περίπου 7 έδρες.

Βαθύ πλήγμα δέχονται οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, πιθανοί σύμμαχοι του Λαϊκού Κόμματος, που υποχωρούν σε περίπου 25 έδρες, από τις 40 που είχαν λάβει στις κάλπες του Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει πως μαθηματικά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμαχίας μεταξύ των Unidos Podemos και των Σοσιαλιστών για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην 350μελή Βουλή, αν και ενδέχεται να χρειαστεί η στήριξη τοπικών κομμάτων της περιφέρειας.

Παρά ταύτα, δεν είναι γνωστό το κατά πόσον το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με ιστορία άνω των 130 ετών, θα δεχτεί να γίνει ο μικρός εταίρος ενός ριζοσπαστικού κόμματος που έχει συρρικνώσει τον χώρο του κέντρου, όπου έχει κινηθεί η ισπανική πολιτική μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο.

Με δεδομένο ότι, όπως και στις εκλογές του Δεκεμβρίου, τα exit polls δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να συγκεντρώσει μόνο του τις τουλάχιστον 176 έδρες που απαιτεί η αυτοδυναμία ότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν δύσκολες και μεγάλες σε διάρκεια διαπραγματεύσεις.

Οι κάλπες στήθηκαν υπό τη σκιά της επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις στη Βρετανία δεν επηρέασε ιδιαίτερα τους ισπανούς ψηφοφόρους.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top