Πολιτική

Ήταν όλοι εκεί στην «επίσημη πρώτη» της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου

550_334_512523.jpg

Με μεγάλη επιτυχία, αλλά και …απρόοπτα, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη εκδήλωση της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις στο Γκάζι. Στις πρώτες σειρές της αίθουσας στην Τεχνόπολη κάθισε η ηγεσία όλων των κομμάτων και πολλών κινήσεων του χώρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καθώς και προσωπικότητες που αυτοπροσδιορίζονται σε αυτόν.

Φώφη Γεννηματά, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης, Γιάννης Τούντας, Θόδωρος Σκυλακάκης και άλλοι, βρέθηκαν στα μπροστινά καθίσματα, να ακούν κατά σειρά τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, τον Γιώργο Σωτηρέλλη και τον Ξενοφώντα Κοντιάδη να μιλούν για τις «μεγάλες θεσμικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για μια νέα αρχή στην χώρα», όπως ήταν και το θέμα της εκδήλωσης.

«Είμαστε σήμερα εδώ, όλοι μαζί, σε ένα ακόμα κοινό βήμα για την μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Σε πείσμα πολλών συνεχίζουμε», είπε προσερχόμενη στον χώρο η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, δίνοντας το στίγμα της κοινής προσπάθειας κομμάτων και κινήσεων του χώρου.

Σε ερώτηση μάλιστα για «λαϊκισμούς και τακτικισμούς», απάντησε ότι «είναι κρίμα» από τη στιγμή που το όλο εγχείρημα έχουν αγκαλιάσει οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα, να στέκεται κανείς σε τέτοιου είδους αντιλήψεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι «για εμάς υπάρχει ένα εγχείρημα: Η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα δυνατό, εκσυγχρονιστικό, μεταρρυθμιστικό κίνημα». Επιπλέον, τόνισε ότι «η χώρα θέλει ένα δυνατό, μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό κίνημα με διάθεση για συγκρούσεις και χωρίς λαϊκισμούς, ούτε παλιούς λαϊκισμούς, ούτε νεολαϊκισμούς. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε».

Για την «καλή συγκυρία» στην οποία γίνεται η συζήτηση, λόγω του έντονου συναισθήματος «αδιεξόδων» μίλησε ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, ενώ για την «πιο αναγκαία από ποτέ» σύγχρονη, ενωμένη Κεντροαριστερά με συγκεκριμένα και όχι θολά χαρακτηριστικά, μίλησε ο Γιώργος Σωτηρέλλης, θυμίζοντας πως για να μην «χάσει την ψυχή» του ο χώρος, δεν πρέπει να παρεκκλίνει από τον βασικό του στόχο για βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, αν οι δυνάμεις του χώρου θα διεκδικήσουν ξανά τον πόλο της Κεντροαριστεράς ή θα χαρίσουν τον χώρο στην «”γιαλαντζί εκδοχή” της που βαυκαλίζεται ότι είναι η “πρώτη φορά Αριστερά”», όπως είπε, φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ανάγκη ουσιωδών αλλαγών στους θεσμούς έκανε λόγο ο Ξενοφών Κοντιάδης, χαρακτηρίζοντας ανορθολογικό το Σύνταγμά μας και μιλώντας για παθογένειες που ξεκινούν από αυτό.

Ιδιαίτερη αίσθηση όμως προκάλεσε, σε παρέμβασή του αμέσως μετά τους ομιλητές, ο γνωστός συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. «Εφόσον μιλάμε για συναινέσεις, δεν μπορεί να αποκλείουμε τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε, προτείνοντας αντίθετα να ποντάρουν στις εσωτερικές του αντιθέσεις και προβλέποντας ότι σε προφανείς μεταρρυθμίσεις «κάποιοι εκεί μέσα» θα συμφωνήσουν.

«Ας αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μας κλείνει την πόρτα στα μούτρα», είπε, έχοντας πάντως από πριν σημειώσει πως ο χώρος της Ανανεωτικής Αριστεράς τον οποίο υπηρετεί μια ζωή απέτυχε οικτρά. «Σήμερα την χώρα κυβερνούν οι εσωκομματικοί μας εχθροί. Την χώρα κυβερνά ο Μπανιάς», είπε.

Κλείνοντας, δε, έστειλε σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, σημειώνοντας ως ρόλο των μεγαλύτερων και εμπειρότερων, του ιδίου συμπεριλαμβανομένου, να αναδείξουν νέους ανθρώπους…

Στον Νίκο Αλιβιζάτο απάντησε λίγο αργότερα, ο Κώστας Μποτόπουλος, που υποστηρίζοντας ότι οι θεσμοί καταπατώνται από την παρούσα κυβέρνηση, υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μας κάνει να είμαστε απορριπτικοί απέναντί του».

Αναφέρθηκε μάλιστα στην είδηση της παρουσίασης της πρότασης της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση τις επόμενες εβδομάδες, σημειώνοντας ότι παίρνει αυτή την πρωτοβουλία «σε μία προσπάθεια να μας πείσει ότι οι θεσμοί είναι το πρόβλημα, ενώ το πρόβλημα είναι αυτός».

Του Κώστα Μποτόπουλου είχε προηγηθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που σε μία προσπάθεια να υπερασπιστεί την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, στην οποία και πρωτοστάτησε ως εισηγητής, «ξέφυγε» από τον χρόνο.

«Μόνο κύριε Πρόεδρε, αν μπορείτε να συντομεύετε λίγο», τον διέκοψε ο συντονιστής Δημήτρης Τσιόδρας, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή του. «Αν θέλετε σταματώ εδώ», του απάντησε και παρά τις διαβεβαιώσεις του συντονιστή ότι δεν ζήτησε αυτό, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αγενή την παρέμβασή του και αποχώρησε από το βήμα επιστρέφοντας στη θέση του.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν πλήθος βουλευτών και στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, καθώς και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου.

Κώστας Σκανδαλίδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Στέφανος Ξεκαλάκης, Νίκος Σαλαγιάννης, Παύλος Χρηστίδης, Θάνος Μωραΐτης, Δημήτρης Καρύδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Τάκης Ρήγας, Νάντια Γιαννακοπούλου, Γιάννης Δατσέρης, Κώστας Σπηλιόπουλος, Μιχάλης Κατρίνης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Μαυρωτάς, Κώστας Μπαργιώτας, Αθηνά Δρέττα, Παναγιώτης Βλάχος, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Λίνα Παπαδάκη, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Θόδωρος Μαργαρίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Νίκος Τσούκαλης, Γιάννης Αργυρός, Νίκος Μπίστης, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Γιάννης Μαστρογεωργίου, Φώτης Παπούλιας κ.α, είναι λίγοι μόνο από αυτούς που βρέθηκαν στον χώρο.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top