Οικονομία

Κατάινεν: Οι ελληνικές τράπεζες δεν θέλουν να παρέχουν ρευστότητα στην οικονομία

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Χαμηλότερος από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ είναι ο ρυθμός χρηματοδότησης μικρομεσαίων εταιρειών στην Ελλάδα όπως δήλωσε ο Επίτροπος υπεύθυνος για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας Γίρκι Κατάινεν.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου σχετικά με το Σχέδιο Επενδύσεων για την Ευρώπη, γνωστό και ως σχέδιο Γιούνκερ, ο Φινλανδός Επίτροπος δήλωσε πως είναι όντως πρόβλημα ο χαμηλός ρυθμός χρηματοδότησης και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα, ο Γίρκι Κατάινεν είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των μεγαλύτερων τραπεζών για αυτό το θέμα.

Το πρόβλημα για τον Επίτροπο εστιάζεται στο γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν ή δεν είναι διατεθειμένες να παρέχουν ρευστότητα στην οικονομία. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ο εκτελεστικός βραχίονας του ταμείου και δεν μπορεί να δράσει αν δεν υπάρχει μια τράπεζα που θα δρα ως «διαμεσολαβητής».

«Το ταμείο δεν είναι μια δημόσια ή ιδιωτική τράπεζα» είπε ο Επίτροπος λέγοντας πως θα υπάρξει μια συμφωνία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα «αν όμως πάνε όλα βάση σχεδίου». Τονίζοντας τη σημασία τους ο Γίρκι Κατάινεν τόνισε πως «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να τονωθεί η Ελληνική οικονομία».

Παράλληλα ο Επίτροπος παρέθεσε την τεχνική του ιδέα για μια «πλατφόρμα επενδύσεων» που να συγκεντρώνει τα μικρομεσαία πρότζεκτ της Ελλάδα σε όλους τους τομείς της οικονομίας, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μικρομεσαίες επενδύσεις.

«Με το να θεσπίσουμε τη πλατφόρμα επενδύσεων μαζί με τα διαρθρωτικά κεφάλαια θα μπορούσαμε να οργανώσουμε χρηματοδότηση για πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες» είπε ο Επίτροπος, συμπληρώνοντας πως εργάζεται από κοντά με τις ελληνικές τράπεζες και με τις Αρχές έτσι ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top