Πολιτική

Κατατέθηκαν και ψηφίζονται οι τροπολογίες με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

86318511258958A92DDA2EE78C435D19.jpg

Οι τροπολογίες ρυθμίζουν το ζήτημα των αναδρομικών του ΕΚΑΣ, θέματα του ΑΔΜΗΕ, των ειδικών μισθολογίων, ενώ επιφέρουν αλλαγές και στο νέο ΕΝΦΙΑ. Θα συζητηθούν και ψηφισθούν στην Ολομέλεια εσπευσμένα. Αναλυτικά οι τροπολογίες.

– Η τροπολογία για την πώληση δανείων
– Η τροπολογία για τον ΑΔΜΗΕ 
– Η τροπολογία για το ασφαλιστικό 

Εσπευσμένα συζητούνται και ψηφίζονται σήμερα Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής οι τέσσερις τροπολογίες που κατατέθηκαν αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι εν λόγω τροπολογίες ρυθμίζουν το ζήτημα των αναδρομικών του ΕΚΑΣ, θέματα του ΑΔΜΗΕ, των ειδικών μισθολογίων, ενώ επιφέρουν αλλαγές και στο νέο ΕΝΦΙΑ. Θα συζητηθούν και ψηφισθούν στην Ολομέλεια εσπευσμένα.

Με τη συζήτηση και ψήφιση των τροπολογιών σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ κλείνει ουσιαστικά η αξιολόγηση. Για την εκταμίευση ωστόσο της δόσης απαιτείται η θετική έκθεση προόδου των εταίρων καθώς και η έγκριση από πέντε εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, στις τροπολογίες προβλέπονται μεταξύ άλλων το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια από 1ης Ιανουαρίου 2017 με την προϋπόθεση όμως μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου (2016), να βρεθούν τα ισοδύναμα. Αν αυτό δεν γίνει εντός της προθεσμίας, τότε «παγώνουν» οι μισθολογικές προαγωγές.

Όσον αφορά στο ΕΚΑΣ, δεν
θα επιστραφεί αναδρομικά από όσους συνταξιούχους το έλαβαν το πρώτο πεντάμηνο του έτους καθώς η εφαρμογή των νέων εισοδηματικών κριτηρίων θα γίνει από την 1η Ιουνίου 2016. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 το ΕΚΑΣ καταργείται.

Περαιτέρω, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους. Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό του λαμβάνεται υπόψη η τελευταία πενταετία έως και 31/12/2013 και όχι μέχρι την αποχώρηση όπως ίσχυε. Επίσης, ο υπολογισμός γίνεται με συντελεστή 60% και όχι 75%. Επίσης:

– Αυστηροποιείται ελαφρώς η διάταξη για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης καθώς σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας, η αναστολή ή μείωση του ύψους των δαπανών που θα κόβονται θα απαιτεί συμφωνία και όχι απλή διαβούλευση με τους δανειστές.

– Αυξάνεται επίσης, για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης του συνόλου των εταιρειών, από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

– Με τις τροπολογίες δεν ρυθμίζεται το θέμα των κόκκινων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες με το κουαρτέτο. Προβλέπεται ωστόσο η δυνατότητα αύξησης -υπό προϋποθέσεις- του επιτοκίου σε εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία μεταβιβάζονται. Έτσι, οι εταιρείες που θα αγοράζουν δάνεια τα οποία έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, δεν θα μπορούν να ορίσουν περιθώριο παραπάνω από το επιτόκιο αναφοράς, υψηλότερο από εκείνο που είχε ορίσει η τράπεζα. Εξαιρούνται ωστόσο οι περιπτώσεις δανείων στην αρχική δανειακή σύμβαση των οποίων περιγράφονται με ακρίβεια τα συγκεκριμένα κριτήρια για τη μεταβολή του περιθωρίου.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top