Πολιτική

Κατατέθηκαν οι τροπολογίες με τα «εκκρεμή» προαπαιτούμενα

550_334_452294.jpg

Οι τροπολογίες για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα κατατέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην Βουλή και ενσωματώνονται σε νομοθετικές κυρώσεις που συζητούνται αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια. Αναμένεται μετά από εκτενή συζήτηση να ψηφισθούν από την Ολομέλεια.

Στη δέσμη των τροπολογιών οι οποίες οδεύουν προς κατάθεση στη Βουλή σύμφωνα με το euro2day.gr λαμβάνονται μέτρα για:

1. ΕΚΑΣ. Από 1η Ιουνίου και όχι από 1η Ιανουαρίου εφαρμόζονται τα νέα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ, που οδηγούν σε περικοπή του επιδόματος για περίπου 80.000 χαμηλοσυνταξιούχους, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή (Δείτε εδώ την τροπολογία). Αναλυτικά, η τροπολογία ορίζει ότι η εφαρμογή των νέων κριτηρίων του Ε.Κ.Α.Σ. που εισάγονται με το ν. 4387/2016 αρχίζει από 1.6.2016. Παράλληλα, αποσαφηνίζεται ότι, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εκδιδόμενη σε ετήσια βάση αναπροσαρμόζονται τα ποσά που αναφέρονται στα εισοδηματικά κριτήρια της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, καθώς και τα ποσά του επιδόματος.
 
Η σωρευτική εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό του Ε.Φ.Κ.Α., για την αιτία αυτή, από το έτος 2016 έως και το έτος 2017 θα ανέλθει σε 570 εκατ ευρώ, από το έτος 2016 έως και το έτος 2018 σε 808 εκατ ευρώ και από το έτος 2016 έως και το έτος 2019 σε 853 εκατ ευρώ. Από 1.1.2020 η παροχή αυτή καταργείται. Στην πράξη, το ποσό εξοικονόμησης μεταξύ 2016 και 2017 παραμένει το ίδιο, γεγονός που σημαίνει ότι το 2017 θα κοπούν περισσότερα ποσά, και συνεπώς θα χάσουν το επίδομα περισσότεροι δικαιούχοι. Η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης και ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος για κάθε έτος λαμβάνουν χώρα το αργότερο μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έτσι ώστε από 1η Ιανουαρίου κάθε έτους να μη χορηγείται Ε.Κ.Α.Σ. σε μη δικαιούχους.

2. Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Οι διατάξεις οι οποίες προωθούνται χαρακτηρίζονται «διαδικαστικού χαρακτήρα χωρίς πολιτική σημασία». Μένει να φανεί στις τελικές διατυπώσεις καθώς μεταξύ άλλων θα αφορούν τη νομική κάλυψη του Δ.Σ του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

3. Ειδικά μισθολόγια. Παραμένει η πρόβλεψη για «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια από την 1η Ιανουαρίου του 2017 καθώς οι δανειστές «δέχθηκαν τα ισοδύναμα που προτείναμε». Τα ισοδύναμα αυτά, σύμφωνα με αρμόδια πηγή θα ορίζεται ότι θα προέρχονται « από τον ίδιο χώρο» – συγκεκριμένους κωδικούς του υπουργείου Άμυνας είχε προαναγγείλει στη Βουλή ο Π. Καμμένος- χωρίς όμως να περιγράφονται συγκεκριμένα στην υπό κατάθεση τροπολογία.
 
4. Εγνατία. Επιλύεται το θέμα των διοδίων ώστε να ξεμπλοκάρει η ιδιωτικοποίηση. 5. Ελληνικό. Οι ζυμώσεις έως και αργά σήμερα το βράδυ συνεχίζονταν στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να υπογραφούν άμεσα οι απαιτούμενες συμβάσεις και να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. «Γίνεται ένας αγώνας δρόμου» ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top