Πολιτική

Κατρούγκαλος για Ευρωδικαστήριο: Θα υπερασπιστούμε το νόμο για τις ομαδικές απολύσεις

5AB431923891701741F342E3770AD464.jpg

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την υφιστάμενη νομοθεσία και θα διασφαλίσει την ύπαρξη ουσιαστικών προστασιών από τις ομαδικές απολύσεις στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, απαντά ο υπουργός Εργασίας στην εισήγηση-βόμβα του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο οποίος έκρινε την ελληνική νομοθεσία για τις προστασίες έναντι ομαδικών απολύσεων ασύμβατη με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την υφιστάμενη νομοθεσία και θα διασφαλίσει την ύπαρξη ουσιαστικών προστασιών από τις ομαδικές απολύσεις στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας στην εισήγηση-βόμβα του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο οποίος έκρινε την ελληνική νομοθεσία για τις προστασίες έναντι ομαδικών απολύσεων ασύμβατη με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

«Ο σεβασμός απέναντι σε κάθε δικαιοδοτική αρχή αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση, η Ελληνική όμως Πολιτεία θα υπερασπιστεί την υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση μέχρι το τέλος της δικαστικής διαδικασίας», σημειώνει ο κ. Καρτούγκαλος.

Υποστηρίζει πάντως ότι οι ενστάσεις του εισαγγελέα του Ευρωδικαστηρίου δεν αφορούν «τις ουσιαστικές εγγυήσεις προστασίας καθ’ εαυτές», αλλά «ως προς το όργανο που αποφασίζει σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις και ως προς ορισμένες άλλες διαδικαστικές παραμέτρους».

Ο κ. Κατρούγκαλος υπενθυμίζει ακόμα ότι η πρόταση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωδικαστηρίου συνιστά απλώς εισήγηση, και δεν είναι δεσμευτική.

Με δεδομένο ότι τα εργασιακά αποτελούν το νέο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ο υπουργός Εργασίας διαμηνύει ότι «σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλιστεί και σε αυτό το επίπεδο η ουσιαστική προστασία από τις ομαδικές απολύσεις».

Προσθέτει δε ότι υπάρχει ομόφωνη αντίθεση στις ομαδικές απολύσεις από τους κοινωνικούς συνομιλητές στη χώρα μας.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top