Οικονομία

Κλείνει με δύο «ουρές» ανοιχτές η αξιολόγηση στο Euroworking Group

tsakalotos1-735x459.jpg

Tο Euro Working Group, που πραγματοποιείται σήμερα στη Φινλανδία (Ελσίνκι), θα επιβεβαιώσει και τυπικά ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης. Εν συνεχεία, το Euro Working Group θα ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών – μελών προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης.

Ωστόσο επικρατεί σύγχυση σχετικά με το αν και ποια προαπαιτούμενα χρειάζεται να εκπληρώσει η Αθήνα, με δεδομένο ότι την Τρίτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τα δύο prior action δηλαδή το MoU με την ανάδοχο εταιρεία για το Ελληνικό και αλλαγές στη δομή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Από την άλλη πλευρά η Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, ανέβαλε την απόφαση για την εκταμίευση της δανειακής δόσης για την Ελλάδα με τον εκπρόσωπο της Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοικωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή,  Έκχαρτ Ρέμπεργκ να δηλώνει: «Δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα ακόμη την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί».

Όλα δείχνουν ότι τα«ανοιχτά» ζητήματα για τα οποία η Αθήνα θεωρεί ότι μετατέθηκαν για τον Σεπτέμβριο θα ξεκαθαριστούν στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Πρόκειται για τη μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ και το ακαταδίωκτο των μελών του ΤΑΙΠΕΔ.

Ευ. Τσακαλώτος: Τα ελληνικά ομόλογα θα είναι σύντομα επιλέξιμα

Τα ελληνικά ομόλογα θα είναι σύντομα επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το πρόγραμμά της αγορών τίτλων (γνωστό και ως QE), ανοίγοντας τον δρόμο για τη χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και τη σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επενδυτών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

«Το QE θα μπορούσε να ακολουθήσει μόλις πληρωθεί το χρέος που λήγει τον Ιούλιο», δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στην αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. «Πιστεύω ότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα», έως τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε. «Οι περιορισμοί των capital controls χαλαρώνουν ήδη και υπάρχει ένας οδικός χάρτης προς την πλήρη απελευθέρωση. Είμαι αισιόδοξος ότι έως το φθινόπωρο θα έχουμε κάποια σημαντική αλλαγή», σημείωσε ο υπουργός για το θέμα των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

«Εφόσον έχεις το QE, και ανάλογα με την άποψη που έχεις για την κατάσταση του χρέους, μπορείς να βγάλεις το Grexit από το τραπέζι. Μετά θα έχεις έναν καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Η αύξηση της εμπιστοσύνης, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών (του δημοσίου σε ιδιώτες) και η ένταξη στο πρόγραμμα QE θα αντισταθμίσουν τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα, δήλωσε ο υπουργός. «Οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να υπεραντισταθμίσουν την υφεσιακή επίπτωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top