Διεθνή

Κλείνουν μετά από 88 χρόνια τα βρετανικά πολυκαταστήματα BHS

274E57AAE1701A9BFF5FECBFBD276D84.jpg

Ο βρετανικός όμιλος των πολυκαταστημάτων BHS θα διακόψει σταδιακά τη λειτουργία του μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, αφού δεν κατάφερε να βρει αγοραστή.

Κλείνουν μετά από 88 χρόνια ιστορίας και παρουσίας στη βρετανική αγορά λιανικής τα πολυκαταστήματα BHS(BritishHomeStores).

Η εταιρεία είχε περάσει στα χέρια διαχειριστών προς αναζήτηση αγοραστή τον Απρίλιο, μετά από την κήρυξη πτώχευσης με έλλειμα στο ταμείο συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της ύψους 571 εκατομμυρίων λιρών.

Το έλλειμα αυτό διαμορφώθηκε παρά το γεγονός ότι ο πρώην ιδιοκτήτης σερ Φίλιπ Γκριν έλαβε συνολικά κατά τη θητεία του στο τιμόνι της BHSσυνολικά μερίσματα ύψους άνω των 580 εκατομμυρίων λιρών – πριν πουλήσει την εταιρεία έναντι μίας λίρας σε αμφίβολης αξιοπιστίας κοινοπραξία λογιστών και δικηγόρων προ 14 μηνών.

Η απόφαση της λογιστικής εταιρείας διαχειριστών να ανακοινώσει το απόγευμα της Πέμπτης τη ρευστοποίηση της εταιρείας ακολούθησε μια άκαρπη προσπάθεια εύρεσης αγοραστή, παρά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από αρκετούς επιχειρηματίες.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι 8.000 μόνιμοι εργαζόμενοι και οι 3.000 συνεργάτες της BHS χάνουν τiς δουλειές τους και ότι τα 163 καταστήματα ανά τη χώρα θα αρχίσουν σταδιακά να βάζουν λουκέτο.

Μεγάλες και ιστορικές εταιρείες λιανικής στη Βρετανία έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις τα τελευταία χρόνια, με τις περισσότερες να περνούν στα χέρια νέων αγοραστών. Σε οριστικό κλείσιμο οδηγήθηκε η επίσης ιστορική εταιρεία πολυκαταστημάτων Woolworthsτο 2009, με απώλεια θέσεων εργασίας για 27.000 υπαλλήλους.

Τα προβλήματα αυτά αποδίδονται κυρίως στην αύξηση των αγορών μέσω διαδικτύου, αλλά και στην κακή διαχείριση των οικονομικών των συγκεκριμένων εταιρειών.

Η τύχη της BHSείναι αντικείμενο κοινοβουλευτικής έρευνας, με τους πρώην ιδιοκτήτες να έχουν κληθεί για καταθέσεις ενώπιον επιτροπής βουλευτών τις ερχόμενες εβδομάδες.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top