Διεθνή

Κλίμα εναντίον της Δύσης καλλιεργείται στην Τουρκία μετά την επίθεση

WERTYUHNG.jpg

Κορυφώνεται στην Τουρκία η πολιτική έκφραση του αντιδυτικού και ταυτόχρονα αυτοαμομονωτικού συνδρόμου. Αυτό δείχνει το κλίμα που διαμορφώνεται εδώ και μερικές μέρες με τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου και τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της γερμανικής βουλής σχετικά με τη γενοκτονία του 1915 και τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις χθες στην Κωνσταντινούπολη και σήμερα στο νομό Μάρντιν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Σοκ προκάλεσε η χθεσινή επίθεση εναντίον αστυνομικού οχήματος στην Κωνσταντινούπολη με παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένδεκα άτομα (επτά αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες) και να τραυματιστούν άλλα τριάντα έξι. Ο κύκλος του αίματος συνεχίστηκε και σήμερα με την επίθεση, επίσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον του κτιρίου της ασφάλειας στο Μίντιατ του νομού Μάρντιν, όπου σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί και τραυματίστηκαν δεκάδες άτομα.

Ως προς την επίθεση της Κωνσταντινούπολης, αυτή αποδίδεται στην οργάνωση «ΤΑΚ» (Γεράκια Ελευθερίας Κουρδιστάν) η οποία δραστηριοποιείται από το 2004 με διάφορες βομβιστικές επιθέσεις. Αυτό προκύπτει από τα όσα γράφει σήμερα στην εφημερίδα Hurriyet ο αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί, ο οποίος θεωρείται αξιόπιστη πηγή-φωνή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο φιλοκυβερνητικός τύπος συνδέει την επίθεση αυτή με κύκλους του εξωτερικού και συγκεκριμένα με τη Γερμανία, χωρίς όμως να παρουσιάζεται κάποιο στοιχείο. Ο λόγος της σύνδεσης είναι προφανώς η πρόσφατη απόφαση της γερμανικής βουλής για τη γενοκτονία. Η εφημερίδα Gunes γράφει σήμερα ότι η επίθεση οργανώθηκε από τη Γερμανία, ως απάντηση προς τις αντιδράσεις της Τουρκίας για την απόφαση της γερμανικής βουλής.

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν αμέσως μετά την απόφαση περί γενοκτονίας, αναφερόμενος στους τουρκικής καταγωγής βουλευτές της γερμανικής βουλής που υπερψήφισαν την απόφαση, είχε υποστηρίξει ότι πρόκειται για «επεκτάσεις του ΡΚΚ».

Η επίσης φιλοκυβερνητική Yeni Safak φέρει σήμερα τον κύριο τίτλο: «Διέταξαν τα αφεντικά της τρομοκρατίας και χτύπησαν οι υπεργολάβοι. Στο εξωτερικό το κουμπί».

Το σύνθημα περί «ανώτερου νου» το έθεσε ο ίδιος ο Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της γερμανικής βουλής ως εξής: «Δεν είναι καλός οιωνός η απόφαση της γερμανικής βουλής. Υπάρχει ανώτερος νους». Με βάση τη λογική που αναπαράγεται εδώ και καιρό από την κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά μέσα, αυτό «δεν είναι καλός οιωνός», όχι απλώς επειδή μπορεί να υπάρχει στάση της Δύσης εναντίον της Τουρκίας, αλλά επειδή στόχος των «ξένων κέντρων», είναι ο ίδιος ο Ερντογάν. Το τελευταίο, ήταν από τα δημοφιλή στους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος σχόλια που γράφτηκε μετά την απόφαση της γερμανικής βουλής.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, έμμεσα σχετικό με το κλίμα που δημιουργείται, καθώς πραγματοποιούνται αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις οι οποίες αποδίδονται στο ΤΑΚ, δηλαδή σε μια κουρδική οργάνωση, είναι η υπόθεση της άρσης της ασυλίας των βουλευτών. Χτες το βράδυ ο Πρόεδρος Ερντογάν ενέκρινε τη νομοθετική ρύθμιση για την άρση της ασυλίας βουλευτών, εναντίον των οποίων εκκρεμούν υποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να προσάγονται βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, αυτό θα συμβαίνει στον απόηχο της «κουρδικής τρομοκρατίας».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top