Ελλάδα

Κοιλάδα του Αχελώου: Η επιχειρηματικότητα σε ένα μακρύ και ήρεμο ποτάμι

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Προσωπικότητες από την Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζουν την προσπάθεια για ανάπτυξη στην Κοιλάδα. Μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς ο οποίος τονίζει απευθυνόμενος σε φορείς, επιχειρημαίες και πολίτες της περιοχής: “Αγαπητοί φίλοι της Κοιλάδας του Αχελώου. Η Ευρώπη σας στηρίζει και με καλύτερη και πιο αποδοτική χρήση όλων των διαθέσιμων και νέων εργαλείων Συνοχής, με βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη και έξυπνες συμμετοχικές πολιτικές θα αντιμετωπίσουμε μαζί τις κοινές μας προκλήσεις».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως γνωστόν στηρίζει τις ορεινές περιοχές της Ευρώπης όπως την Κοιλάδα του Αχελώου», ενώ ο Έλληνας ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκοςσημειώνει: «Πρέπει να δοθούν κίνητρα για τη διατήρηση και δημιουργία νέων μικρών επιχειρήσεων όπως και για τη διατήρηση μικρών και μεσαίων ορεινών αγροτικών εκμεταλλεύσεων γιατί αυτές αποτελούν πηγή απασχόλησης αλλά ταυτόχρονα παράγουν και ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα που φυσικά όμως έχουν μεγαλύτερο κόστος. Πρέπει επίσης σε αυτές τις περιοχές όπως είναι η Κοιλάδα του Αχελώου να δοθεί μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη του Θρησκευτικού και Πολιτιστικού τουρισμού».

Οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες πληθαίνουν σταδιακά στην Κοιλάδα του Αχελώου και μετατρέπουν τις περιφερειακές δυσκολίες και τις φυσικές δυνατότητες σε ευκαιρίες,
Ο Γιώργος Στασινός με την σύγχρονη μονάδα πέλετ που δημιούργησε, συγχρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ αξιοποιεί την ξυλεία της περιοχής χωρίς να καταστρέφει το περιβάλλον: “Τις πιο πολλές πρώτες ύλες τις παίρνουμε εδώ από την περιοχή. Από Δήμους και Κοινότητες που βγαίνουν σε δημοπρασία και από τις γύρω περιοχές.»

Ο συνονόματός του επίσης Γιώργος Στασινός επιχειρηματίας στον τομέα του τουρισμού επέκτεινε τη μονάδα του, τον Ξενώνα ΠΥΡΓOΣ, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Η Κοιλάδα του Αχελώου είναι μια περιοχή που αξίζει τον κόπο για επισκέπτες. Παλαιότερα είχαμε εσωτερικό τουρισμό. Έχει σπάσει τα δύο τρία τελευταία χρόνια και ελπίζω από φέτος ή του χρόνου να αυξηθεί εδώ για την περιοχή μας».

ax1.jpg

ax2.jpg

Ο συνδυασμός ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων με πρόσφορες επενδυτικές ιδέες αλλάζει σταδιακά την οικονομική γεωγραφία μιας περιοχής που στο παρελθόν βρισκόταν αποκλεισμένη από τέτοιες ευκαιρίες

Το ευχάριστο είναι ότι αυτή η διαδικασία αποτελεί κίνητρο για νέους να επιστρέψουν με πρωτότυπες ιδέες όπως αυτή του Σχολαρχείου    που αναπαλαιώνεται και μετατρέπεται σε παραδοσιακό καφενείο και κέντρο προβολής τοπικών προϊόντων. Αυτό είναι ένα στοίχημα που θέλει να κερδίσει ο Αποστόλης Παπαδημητρίου και η σύζυγός του Εύη που επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους.

Την επιχειρηματικότητα βοηθά επίσης πολύ η δημιουργία ή η ολοκλήρωση έργων υποδομών χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως η Ιόνια οδός και ιδιαίτερα στην περιοχή η αναπαλαίωση των κελιών της Μονής Σέλτσου και η παράδοση του παραποτάμιου άξονα Μηλιανών-Μεσοπύργου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς επισημαίνει: “Είναι ένας δρόμος ο οποίος θα τονώσει την τοπική οικονομία και θα συνδέσει τις περιοχές της Άρτας με τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Αιτωλοακαρνανίας.»

Η ζωή μπορεί να είναι ένα ήρεμο και μακρύ ποτάμι, στον Αχελώο όμως υπάρχουν και εποχές με ορμητικά νερά. Αυτά είναι αποφασισμένοι να τα αντιμετωπίσουν οι νέοι επιχειρηματίες που ξεκινούν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή με αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα, καινοτομία και λίγη βοήθεια από την πολιτεία και φίλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Κοιλάδα του Αχελώου βρίσκεται μεταξύ Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας.Tα αγέρωχα βουνά και οι παραπόταμοι του Αχελώου σε προκαλούν για περιπέτεια. Πετρόχτιστα σπίτια και μοναστήρια με Ιστορία. Τα βουνά και το υδάτινο στοιχείο εναλλάσσονται μεταξύ τους, δημιουργώντας απεριόριστους προορισμούς με κομβικό σημείο τον Αχελώο, μια ξεχωριστή πινελιά με εντυπωσιακή θέα για τον επισκέπτη. Η περιοχή, ντυμένη στα χρώματα της εποχής, παρέχει ένα απολαυστικό θέαμα και δίνει σε όλους την ευκαιρία να απολαύσουν τις διαδρομές στη φύση, τη ζεστή φιλοξενία και τα επώνυμα, ποιοτικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

ax3.jpg

ax4.jpg

ax5.jpg

ax6.jpg

ax7.jpg

ax8.jpg

ax9.jpg

ax10.jpg

ax11.jpg

ax12.jpg

ax13.jpg

ax14.jpg

ax15.jpg

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top