Πολιτική

Κουτσούμπας: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη βρώμικη δουλειά γιατί μπορεί να χειραγωγεί τον λαό

2542736.jpg

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κατσούμπας, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κάνει την βρώμικη δουλειά γιατί μπορεί να χειραγωγεί τον λαό».

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Στον Ενικό» ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «φούμαρα» τις κυβερνητικές υποσχέσεις για βελτίωση της κατάστασης του λαού, τονίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας έχει πει πολλά ψέματα, με μεγαλύτερο το ότι είναι δυνατόν να ληφθούν μέτρα υπέρ του λαού στο πλαίσιο αυτού του συστήματος και της ΕΕ».

«Η αξιολόγηση μπορεί να έκλεισε για το κουαρτέτο και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά άνοιξαν τα μεγάλα προβλήματα για τον ελληνικό λαό. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν ως προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση, ματώνουν τον λαό, που βάζει κάθε μέρα το χέρι στην τσέπη εξαιτίας της φορολογίας, ψηφίστηκε ο ασφαλιστικός νόμος και έρχονται κι άλλα προαπαιτούμενα εν ονόματι κάποιας ανάπτυξης που θα έλθει, η κυβέρνηση προχωρά σε σωρεία αντιλαϊκών μέτρων, ανέφερε ο γγ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, από ένα οπορτουνιστικό κόμμα του 3% έχει γίνει πλέον ένα κλασικό αστικό κόμμα και θέλει να εδραιωθεί ως η νέα σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα. Κάνει την βρώμικη δουλειά γιατί μπορεί να χειραγωγεί τον λαό, στην διακυβέρνηση φαίνεται ότι έχει πάρει “τράτο” για ένα χρόνο», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Υπενθύμισε τις «έγκαιρες προειδοποιήσεις του» ΚΚΕ, «ακόμα και από την δεκαετία του ’90, όταν κάποιοι έλεγαν ότι στην ΕΕ θα τρώμε με “χρυσά κουτάλια”» και πρόσθεσε «ας σκεφθεί ο λαός όλα αυτά και ας ενισχύσει το ΚΚΕ». Κάλεσε τον λαό να κατευθύνει την πάλη του όχι εναντίον ενός ψεύτικου διλήμματος, όπως το «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» αλλά εναντίον του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και του κράτους του.

Υπενθύμισε ότι γύρω από το «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» συσπειρώθηκαν δυνάμεις «από τον ΣΥΡΙΖΑ ως την ακροδεξιά και την Χρυσή Αυγή», προσθέτοντας «και τότε προειδοποιούσαμε, ότι το “μνημόνιο-αντιμνημόνιο” οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην διαχείριση του συστήματος και στην ψήφιση μνημονίων».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «για να καλέσει το ΚΚΕ σε εκλογές, πρέπει να υπάρχει εναλλακτική λύση και τέτοια δεν αποτελεί ούτε το να έλθει η ΝΔ, ούτε να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διέξοδος βρίσκεται στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, ώστε ο λαός οργανωμένος και με το κίνημα να έχει κατεύθυνση εναντίον του συστήματος, να μπορεί να διεκδικήσει εργατική-λαϊκή εξουσία».

«Εκλογικός νόμος με ορισμό πλαφόν, ενδεχόμενη διατήρηση μπόνους εδρών και κατάτμηση περιφερειών, δεν συνιστά απλή και άδολη αναλογική», ανέφερε ερωτηθείς σχετικά.

Επισήμανε, αναφορικά με το θέμα της «ακυβερνησίας», ότι από την στιγμή που σειρά κομμάτων ψηφίζουν μαζί μνημόνια, αυτό σημαίνει ότι «μπορούν να τα βρουν», ενώ σε σχετική παρατήρηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, είπε «αυτός τώρα το μόνο που λέει είναι “οικουμενική”, ως “λαγός” έχει πλέον καεί, τον χαρακτηρίσαμε έτσι γιατί από την πρώτη στιγμή έθετε αντιλαϊκές προτάσεις».

Σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο είπε ότι αυτός προβλέπει φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, επισήμανε ότι οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα βασίζονται στην στυγνή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, προσθέτοντας, επίσης, ότι οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες θα ξεκληριστούν γρηγορότερα.

Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία «Παραιτηθείτε» είπε ότι «την έβγαλε στο προσκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται και να την ενισχύει γιατί είναι εύκολος αντίπαλος».

Σε ότι αφορά συνεργασία του ΚΚΕ με σχήματα όπως η ΛΑΕ, η Πλεύση Ελευθερίας ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είπε «τα θεωρούμε οπορτουνιστικά, δηλαδή τυχοδιωκτικά, καιροσκοπικά, ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% είχε τις απόψεις τους, έδωσαν δείγματα γραφής, εδώ και 20 χρόνια “έβαλαν πλάτη” στο να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση».

Τόνισε ότι η αποδέσμευση από την ΕΕ πρέπει να είναι ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο με τον λαό να έχει τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, αναφέρθηκε στην πρόταση λειτουργίας των θεσμών στην λαϊκή εξουσία με την εκλογή και την ανάκληση των βουλευτών από τον τόπο δουλειάς, «από όπου θα ξεκινά η συμμετοχή του λαού», και σημείωσε ότι το ΚΚΕ διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για την οικονομία, για τους θεσμούς και για τις εκλογές που δεν θα είναι επίφαση δημοκρατίας.

Ερωτηθείς σχετικά αναφέρθηκε στην πείρα από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα, λέγοντας ότι το ΚΚΕ έχει μελετήσει τα θετικά και τα αρνητικά.

«Δεν μπορείς να πετάξεις τα πάντα. Έγιναν και λάθη με μεγαλύτερο το ότι άρχισαν να λύνουν προβλήματα με συνταγή του καπιταλισμού» είπε ο κ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ταυτόχρονα, την σημασία της ύπαρξης των σοσιαλιστικών χωρών σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές κατακτήσεις τόσο στο εσωτερικό τους, όσο και σε άλλες χώρες, στις δεύτερες σε συνδυασμό και με την λαϊκή πάλη, και υπογραμμίζοντας ότι μετά τις ανατροπές επικράτησε η τραγωδία, η ζούγκλα και η βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

«Τα λάθη του παρελθόντος πρέπει να γίνουν μαθήματα, δεν είναι απαραίτητο να επαναληφθούν. Το ζήτημα είναι τι λέει το ΚΚΕ με βάση τις τωρινές του επεξεργασίες», υπογράμμισε. Είπε ότι η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ θα συνιστούσε ένα πολύ μεγάλο βήμα, καθώς «θα μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερα και στην βουλή και στον λαό, χωρίς την οργάνωση του οποίου δεν μπορεί να ασκηθεί πίεση στην αστική εξουσία». Αποσαφήνισε ότι μια τέτοια ενίσχυση «δεν σημαίνει συμμετοχή και εξαργύρωση με μια καρέκλα σε κυβέρνηση που υπογράφει μνημόνια και διαχειρίζεται το σάπιο σύστημα».

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ και τώρα ψηφίζει υπέρ και του παραμικρότερου θετικού μέτρου για τον λαό, αναφέροντας στη συνέχεια ότι ένα κόμμα που πιστεύει ότι, μέσω συμμετοχής σε μια κυβέρνηση της οποίας η πολιτική είναι αδιέξοδη, θα αλλάξει τα πράγματα, τελικά θα αφομοιωθεί.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα Τσάμηδων, Τσαμουριάς και διεκδικήσεων, προσθέτοντας «μιλάμε για συνεργάτες των ναζί κατακτητών».

Ο κ. Κουτσούμπας συνέδεσε το θέμα αυτό, μαζί με το θέμα της Αγια-Σοφιάς και άλλες κινήσεις σε μια στρατηγική όξυνσης των αντιθέσεων στην περιοχή, με το παλαιότερα ονομαζόμενο «μουσουλμανικό τόξο», η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και στην οποία «εμπλέκονται και μουσουλμανικές μειονότητες».

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα περίπλοκη την κατάσταση του Προσφυγικού, και δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην Λιβύη.

Σε ότι αφορά την συνταγματική αναθεώρηση, είπε ότι «κάθε τέτοια είναι προς το χειρότερο», προσθέτοντας ότι αυτό το ζήτημα μαζί με τα δημοψηφίσματα «μπορεί να είναι και στάχτη στα μάτια του λαού, ενόψει του συνδικαλιστικού νόμου, των εργασιακών θεμάτων και των ομαδικών απολύσεων που έρχονται».

Αναφερόμενος στην οργάνωση απεργιών, είπε ότι αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να επιλύσει το συνδικαλιστικό κίνημα, ασφαλώς με συμμετοχή των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι «ο νόμος προτείνει την λήψη απόφασης για απεργία από το 50+1 του συνόλου των εργαζομένων, αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι, για να μην γίνονται απεργίες ποτέ».

Τέλος, αναφορικά με την δίκη της Χρυσής Αυγής, έκανε λόγο για αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση, σημειώνοντας ότι «μετά από 3 χρόνια δεν έχει τελειώσει ούτε (η δίκη για τη) δολοφονία Φύσσα. που είναι ομολογημένη πράξη».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top