Πολιτική

Κουτσούμπας σε Τσίπρα: Θέλουμε απλή, άδολη αναλογική

550_334_516927.jpg

Τη γνώμη του για σειρά θεμάτων επί των αλλαγών που σκέφτεται να φέρει στον εκλογικό νόμο ρώτησε τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην ερώτησή του για κατάργηση του μπόνους, ο κ. Κουτσούμπας συμφώνησε, όπως άλλωστε, και στα περί ψήφου στα 17.

Δεν έκανε, όμως, το ίδιο και σε ερώτηση για διατήρηση του πλαφόν εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή.

«Εμείς θέλουμε απλή, άδολη αναλογική», του είπε, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος που να επιβάλει τη διατήρηση του πλαφόν.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θύμισε εξάλλου στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση νόμου τον Μάρτιο του 2012 για αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπου δεν προέβλεπε την ύπαρξη πλαφόν εισόδου στη Βουλή για ένα κόμμα.

Του θύμισε ακόμα ότι στις εκλογές του Μαΐου 2012, τα κόμματα που έμεναν εκτός Βουλής συγκέντρωναν 19%, ενώ και στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 συγκέντρωναν 6,5%.

Ανοιχτά παρέμειναν θέματα όπως η κατάτμηση των περιφερειών και η ψήφος των ομογενών, αφού σύμφωνα με πηγές του Περισσού, ο πρωθυπουργός δεν είχε συγκεκριμένη πρόταση να καταθέσει.

«Φέρε μας συγκεκριμένη θέση να τη δούμε», φέρεται να του είπε ο Δ. Κουτσούμπας, με συνεργάτες του να μιλούν για μία διερευνητική επαφή εκ μέρους του πρωθυπουργού, κυρίως σε θέματα Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μίλησε για συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος που επιθυμεί να αλλάξουν.

Αντίθετα, ρώτησε τον ΓΓ για τυχόν εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, για να λάβει την πάγια απάντηση του ΚΚΕ, ότι έτσι θα ισχυροποιείτο ένας ακόμα παράγοντας του πολιτεύματος.

Την ευκαιρία της συνάντησής τους εκμεταλλεύτηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας για να ρωτήσει τον πρωθυπουργό για τα Εργασιακά.

«Δεν έχω πρόθεση να τα φέρω», του είπε ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς, όμως, να τον πείσει.

«Και για τα άλλα δεν είχες πρόθεση να τα φέρεις, αλλά τα έφερες όλα», του είπε ο γενικός γραμματέας…

Τι είπαν μπροστά στις κάμερες

Ο Αλ. Τσίπρας ανέβασε στον λογαριασμό του στο Facebook βίντεο από τη συνάντηση με τον Δ. Κουτσούμπα και τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες.

«Ο λαός μας στενάζει στα γκισέ της εφορίας, ειδικά αυτή την περίοδο. Τα προβλήματα είναι μεγάλα, για αυτά θα έπρεπε να συζητάμε και δευτερευόντως για τους εκλογικούς νόμους και τα υπόλοιπα» είπε ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

«Και για αυτά θα συζητήσουμε» απάντησε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Αλλά υπάρχει μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια για ώριμες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα αλλά όλα αυτά απαιτούν και διάλογο χωρίς αιφνιδιασμούς αλλά και συναινέσεις, όπου μπορούν να υπάρξουν».

Διαδοχικές συναντήσεις Τσίπρα με αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top