Διεθνή

Κρίσιμες δημοτικές εκλογές για Ρέντσι με το βλέμμα στο δημοψήφισμα

FFABD1EEC3092FE7EEFFB6BEA67BD6AD.jpg

Οι κάλπες αποτελούν κρίσιμο πολιτικό τεστ για τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η υποψήφια του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, είναι το φαβορί για τη δημαρχεία της Ρώμης. Οι κάλπες θα διαμορφώσουν την πολιτική ατμόσφαιρα πριν το δημοψήφισμα του φθινοπώρου, όπου θα κριθεί και η επιβίωση της κυβέρνησης Ρέντσι.

Κρίσιμη πολιτική δοκιμασία για την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι αποτελούν οι σημερινές δημοτικές εκλογές στην Ιταλία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η υποψήφια του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, είναι το φαβορί για τη δημαρχεία της Ρώμης.

Περισσότεροι από 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τις νέες δημοτικές Αρχές σε περίπου 1.300 πόλεις, με μεγαλύτερα έπαθλα τη Ρώμη και το Μιλάνο.

Στην Αιώνια Πόλη, η 37χρονη υποψήφια του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Βιρτζίνια Ράτζι φαντάζει το φαβορί, όμως δεν αναμένεται να κερδίσει τουλάχιστον το 50% των ψήφων, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, στις 19 Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, τυχόν νίκη της Ράτζι στην πρωτεύουσα θα αποτελεί μία άνευ προηγουμένου επιτυχία για το Κίνημα των Πέντε Αστερών, δίνοντάς μάλιστα στο κόμμα Γκρίλο την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει διοικητικές ευθύνες ενόψει των γενικών εκλογών, το 2018.

Μία καλή επίδοση για το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα συνάδει επίσης με την πρόσφατη ενίσχυση διάφορων ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων ανά τη Γηραιά Ήπειρο.

Ακόμα πιο κρίσιμο εκλογικό μέτωπο για τον κ. Ρέντσι πάντως αποτελεί το Μιλάνο, όπου ο κεντροαριστερός υποψήφιος, Τζουζέπε Σκάλα είναι στενός του σύμμαχος. Ο κ. Σκάλα αρχικά φάνταζε το αδιαμφισβήτητο φαβορί, όμως προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου το προβάδισμά του εξαφανίστηκε με την άνοδο του κεντροδεξιού αντίπάλου του Στέφανο Παρίσι.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές όμως έχουν δυνητικά ακόμα μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα για τον κ. Ρέντσι, καθώς θα επηρεάσουν το πολιτικό κλίμα πριν το δημοψήφισμα που έχει καλέσει ο πρωθυπουργός για τον Οκτώβριο, με αντικείμενο την αναθεώρηση του Συντάγματος για την απλοποίηση της επίπονης νομοθετικής διαδικασίας.

Ο κ. Ρέντσι έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν ηττηθεί στο δημοψήφισμα.

Η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές έως το μεσημέρι ήταν πολύ μικρή, μόλις 18% σε ολόκληρη την επικράτεια, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 23:00 το βράδυ.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top