Ελλάδα

Λιβύη: Δώδεκα φυλακισμένοι που απελευθερώθηκαν υπό όρους δολοφονήθηκαν μία ημέρα μετά

7CB159150CF7965760E037DDF9D74528.jpg

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί «μια ειδική επιτροπή έρευνας» για να εντοπιστούν οι δράστες των φόνων. Τα θύματα αποφυλακίστηκαν από τη φυλακή Ρεουέμι στην Άιν Ζάρα, ένα νοτιοανατολικό προάστιο της Τρίπολης.

Βρέθηκαν τα πτώματα δώδεκα ανθρώπων που κατηγορούνταν ότι είχαν πάρει μέρος στην καταστολή της λαϊκής εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, λίγες μόνο ώρες μετά την απελευθέρωσή τους υπό όρους, ανακοίνωσε χθες η εισαγγελία της Τρίπολης.

Τα θύματα δολοφονήθηκαν από αγνώστους την Παρασκευή, την επομένη της απελευθέρωσής τους υπό όρους, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.

Ένας από τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισης των ανδρών ήταν να παρουσιάζονται κάθε δεκαπέντε ημέρες στο γραφείο του εισαγγελέα.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί «μια ειδική επιτροπή έρευνας» για να εντοπιστούν οι δράστες των φόνων. Οι 12 άνδρες αποφυλακίστηκαν από τη φυλακή Ρεουέμι στην Άιν Ζάρα, ένα νοτιοανατολικό προάστιο της Τρίπολης.

Ο Σιντίκ ες Σουρ, στέλεχος της εισαγγελίας, διευκρίνισε ότι τα πτώματα βρέθηκαν «σε διάφορες τοποθεσίες». Πρόσθεσε ότι επρόκειτο πράγματι για «φυλακισμένους (…) που κατηγορούνταν για δολοφονίες, καταστολή, βασανισμούς διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της επανάστασης» του 2011 και ότι είχαν συλληφθεί μεταξύ του 2011 και του 2014.

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας «καταδίκασε το ειδεχθές αυτό έγκλημα», καλώντας σε ανακοίνωσή της τις «αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, το ταχύτερο δυνατόν, για να λάμψει η αλήθεια και να οδηγηθούν οι εγκληματίες ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη Μάρτιν Κόμπλερ δήλωσε «σοκαρισμένος» από την είδηση ότι «φυλακισμένοι που απελευθερώθηκαν από ένα λιβυκό δικαστήριο δολοφονήθηκαν». «Οι συνθήκες υπό τις οποίες διαπράχθηκαν δολοφονιών πρέπει να εξιχνιαστούν άμεσα από τις αρχές και με διαφάνεια», πρόσθεσε σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Δεκάδες άνθρωποι δικάζονται στη Λιβύη για τη συμμετοχή τους στην καταστολή της λαϊκής εξέγερσης που ανέτρεψε το 2011 το καθεστώς του Καντάφι, που διήρκεσε 42 χρόνια. Ανάμεσα τους είναι πολλά πρώην στελέχη του καθεστώτος.

Στις αρχές Ιουνίου, δικαστήριο έδωσε εντολή να αποφυλακιστούν έξι αξιωματούχοι του καθεστώτος Καντάφι, που είχαν καταδικαστεί σε ποινές που κυμαίνονταν από φυλάκιση πέντε ετών μέχρι και ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή τους στην καταστολή της εξέγερσης, ενόψει της εκδίκασης των εφέσεων που έχουν υποβάλει.

Τον Ιούλιο του 2015, λιβυκό δικαστήριο καταδίκασε ερήμην σε θάνατο τον Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, τον γνωστότερο γιο του Μουάμαρ Καντάφι, και οκτώ συνεργάτες του.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top