Πολιτική

Μ. Κύρκος: Να κάνουμε τη ναυτική μας κληρονομιά βιώσιμο τουριστικό προϊόν

550_334_416644.jpg

Την ανάδειξη της ναυτικής παράδοσης των λαών της Μεσογείου ως «τουριστικό και βιώσιμο προϊόν, που σέβεται το περιβάλλον και την κληρονομιά μας», παρουσίασε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπετίνα της Κροατίας.

«Η Ελλάδα έχει τεράστια θαλάσσια κληρονομιά, ηγείται στην παγκόσμια ναυτιλία και, μάλιστα, μόλις την τελευταία εβδομάδα φιλοξένησε τα Ποσειδώνια 2016, τη μεγαλύτερη έκθεση ναυτιλίας παγκοσμίως.

Ωστόσο, όπως και η Κροατία, εξακολουθεί να στερείται ενός καταλόγου όπου να καταγράφεται ολοκληρωμένα η θαλάσσιά της κληρονομιά (υλική και άυλη) που θα επιτρέψει τη σχεδίαση αποτελεσματικών εθνικών πολιτικών», είπε ο κ. Κύρκος που είναι μέλος της διακομματικής ομάδας για θάλασσες, ποτάμια, νησιά και παράκτιες περιοχές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μίλησε για τις νέες προκλήσεις και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που προσφέρει η ΕΕ.

Ειδικότερα για την Ελλάδα τόνισε ότι «μειώνεται ο αριθμός των κατασκευαστών ξύλινων σκαφών και των παραδοσιακών τοπικών ναυπηγείων, με αποτέλεσμα να απειλούνται παραδοσιακές δεξιότητες. Στην Ελλάδα καταστρέψαμε εθελοντικά 13.000 καΐκια, καθώς δεν μπορούσαμε με άλλο τρόπο να εμποδίσουμε την παράνομη αλιευτική δραστηριότητα αυτών που λάμβαναν επιδοτήσεις.

Πρέπει να δούμε όμως πως θα διασώσουμε τα 2.500 που απέμειναν εντάσσοντάς τα σε παραγωγικές δραστηριότητες και να αξιοποιήσουμε την πλούσια θαλάσσια κληρονομιά με εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών όπου οι απόφοιτοι θα μπορούν να προσφέρουν σύγχρονες και καινοτόμες υπηρεσίες. Αυτό που αναζητούμε είναι οι τρόποι που θα μετατρέψουν το τουριστικό προϊόν σε ποιοτικό, βιώσιμο, που δεν καταστρέφει ούτε το περιβάλλον ούτε την κληρονομιά μας».

Στο συνέδριο, που είχε τίτλο “Θαλάσσια κληρονομιά και τοπικές κοινότητες -Τα μοντέλα βιωσιμότητας στην ΕΕ”, ο κ. Κύρκος μαζί με Κροάτες και άλλους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες ανέλυσαν:

* τον νέο τρόπο λειτουργίας των μουσείων, προκειμένου να βγουν από τις κλειστές αίθουσες των εκθεμάτων και να γίνουν πόλοι δραστηριοτήτων

* την προσφορά εξειδικευμένων και ποιοτικών υπηρεσιών στον τουρισμό που οδηγούν στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με στόχο την ικανοποίηση των επισκεπτών και όχι τους αριθμούς αφίξεων

* τη δημιουργία διαπεριφερειακών και διακρατικών δικτύων που αναδεικνύουν τις σχέσεις των γειτονικών χωρών και προσφέρουν ευρύτερες εμπειρίες στον επισκέπτη

* τις δυνατότητες της κοινωνικής οικονομίας και της εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε τομείς παροχής υπηρεσιών

«Αυτό που έχουμε απέναντί μας», τόνισε ο κ. Κύρκος, «είναι ο μαζικός τουρισμός, η γραφειοκρατία, ένα παρωχημένο νομικό πλαίσιο και την εποχικότητα της τουριστικής περιόδου».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top