Διεθνή

Μαδούρο: Ο επαναστάτης Μπέρνι Σάντερς θα πρέπει να κερδίσει στις ΗΠΑ

3F798EBFC66BF9583A2B14B620D37346.jpg

«Αν οι εκλογές ήταν ελεύθερες […] ο Μπέρνι Σάντερς θα ήταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, που αντιμετωπίζει πολιτική και οικονομική κρίση στο εσωτερικό μέτωπο.

Τον Μπέρνι Σάντερς στηρίζει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ο Μπέρνι Σάντερς, ο επαναστάτης φίλος μας, θα πρέπει να κερδίσει στις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Μαδούρο, κατά τη διάρκεια πολύωρης τηλεοπτικής ομιλίας του που μεταδόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, τονίζοντας μάλιστα πως ο γερουσιαστής από το Βερμόντ θα κέρδιζε τον Λευκό Οίκο εάν η ψηφοφορία γινόταν «ελεύθερα».

«Αν οι εκλογές ήταν ελεύθερες […] ο Μπέρνι Σάντερς θα ήταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο κ. Μαδούρο, επικρίνοντας ως μη αντιπροσωπευτικό το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, που στηρίζεται στους εκλέκτορες.

Ο κ. Σάντερς, που περιγράφει τον εαυτό του ως δημοκράτη σοσιαλιστή, διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Υπολείπεται όμως της Χίλαρι Κλίντον, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα «κλειδώσει» την υποψηφιότητα του κόμματος.

Σε e-mail που είχε στείλει σε υποστηρικτές του τον Σεπτέμβριο, ο κ. Σάντερς είχε περιγράψει τον προκάτοχο και μέντορα του κ. Μαδούρο, τον Ούγκο Τσάβεζ, ως έναν «νεκρό κομμουνιστή δικτάτορα».

Ο κ. Μαδούρο συχνά κατηγορεί την Ουάσιγκτον για την πληθώρα οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που μαστίζουν τη Βενεζουέλα, οδηγώντας σε ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, τριψήφιο πληθωρισμό και βαθιά ύφεση.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υπέστη πάντως σοβαρό πλήγμα την Τρίτη, όταν ο επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση των μελών ώστε να εξετασθεί το κατά πόσον η Βενεζουέλα σέβεται τη δημοκρατία.

Ο κ. Μαδούρο αντιμετωπίζει το αίτημα της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα που μπορεί να οδηγήσει στην αντικατάστασή του.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top