Διεθνή

Μακροχρόνια εκεχειρία στο Χαλέπι θέλει η Συρία

lavrov.medium.jpg

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα θα συζητήσουν τις προοπτικές για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Σήμερα, θα υπάρξουν επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, με την αντιπροσωπεία του Μιστούρα, μια χωριστή συνάντηση μεταξύ του Σεργκέι Βικτόροβιτς (Λαβρόφ) και του ντε Μιστούρα. Θα συζητήσουν για τη Συρία», δήλωσε ο Μπογκντάνοφ στους δημοσιογράφους.

Η Ρωσία θέλει μια «μακροχρόνια εκεχειρία» στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, τόνισε ο Μπογκντάνοφ, λίγο μετά την έναρξη της 48ωρης εκεχειρίας στο Χαλέπι έπειτα από πρωτοβουλία της Μόσχας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Με πρωτοβουλία της Ρωσίας, ένα “καθεστώς σιγής” τίθεται σε ισχύ στις 00.01′ της 16ης Ιουνίου στο Χαλέπι για 48 ώρες, ώστε να μειωθεί το επίπεδο της ένοπλης βίας και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, ανακοίνωσε αργά χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Μπογκντάντοφ δήλωσε ότι η Ρωσία επιδιώκει την ταχεία επανάληψη των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων και θα ζητήσει από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία τις ημερομηνίες για ένα νέο γύρο συνομιλιών.

Ο ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι εκπρόσωποι του Στάφαν ντε Μιστούρα θα συναντηθούν με μέλη της συριακής αντιπολίτευσης εντός των προσεχών ημερών. «Υπάρχουν διάφορες προτάσεις σε σχέση με τις τεχνικές επαφές. Εκπρόσωποι της ομάδας του Μιστούρα θα ταξιδέψουν σε διάφορες πόλεις και χώρες για να συναντήσουν εκπροσώπους διαφόρων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης, εντός της Συρίας και στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με τον Μπογκντάντοφ, οι εκπρόσωποι του Μιστούρα θα ταξιδέψουν στη Δαμασκό, τη Μόσχα, το Ριάντ και το Κάιρο.

Στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μετέχουν αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης και τρεις οργανώσεις της αντιπολίτευσης –η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων που συγκροτήθηκε στο Ριάντ και οργανώσεις στο Κάιρο, στη Μόσχα και στο Χμέιμιμ της Συρίας. Ο τελευταίος γύρος των ενδοσυριακών συνομιλιών διεξήχθη στις 13 με 27 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η κρίση στη Συρία δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας. «Χρειαζόμαστε τη Ρωσία για την εξεύρεση λύσης στη δραματική συριακή τραγωδία. Η Ρωσία πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε εκεί να μην υπάρχουν δύο συνασπισμοί αλλά ένας», τόνισε.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top