Πολιτική

Μαριάς στην Ευρωβουλή: Η Αλβανία οφείλει πολεμικές αποζημιώσεις λόγω τσάμηδων

550_334_405297.jpg

Πολεμικές αποζημιώσεις οφείλει η Αλβανία στην Ελλάδα λόγω της εγκληματικής δράσης των τσάμηδων κατά τη διάρκεια της κατοχής αλλά και γιατί ως τμήμα της τότε Ιταλίας του Μουσολίνι επιτέθηκε στην Ελλάδα το 1940, είπε σε παρέμβασή του μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Απαντώντας άμεσα στις προκλήσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα που τόλμησε να θέσει θέμα Τσαμουριάς και τσάμηδων και ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται ότι έχει χάσει τη μπάλα και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ο Νότης Μαριάς στηλίτευσε για άλλη μια φορά τον αλβανικό εθνικισμό.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής «ανήμερα της επετείου της απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία το 1944 που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ήττα του ναζισμού ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε ένα παραλήρημα εθνικισμού έθεσε ζήτημα Τσαμουριάς εκπροσωπώντας όπως είπε Αλβανούς πολίτες απογόνους των τσάμηδων, αυτών δηλαδή που καταδικάστηκαν από την Ελλάδα ως εγκληματίες πολέμου μια και ως ένοπλα τμήματα συνεργάστηκαν κατά τη διάρκεια της γερμανο-ιταλικής κατοχής με τα ΕΣ-ΕΣ και τη Βέρμαχτ δολοφονώντας χιλιάδες Έλληνες αμάχους».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Ήρθε λοιπόν η στιγμή η Ελλάδα να απαιτήσει πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις και από την Αλβανία για τις εγκληματικές πράξεις των τσάμηδων συνεργατών των ναζί ιδίως τώρα που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα αναδέχθηκε επισήμως τα δήθεν δικαιώματα άρα και τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των τσάμηδων».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Άλλωστε δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η Ελλάδα το 1945 δεν αποδέχθηκε τη συμμετοχή της Αλβανίας στη διεθνή διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων μια και η Αλβανία όπως άλλωστε και η Γερμανία είχε και συνεχίζει να έχει ευθύνες για την αποζημίωση της Ελλάδας. Τότε η Αλβανία αποτελούσε μέρος της Ιταλίας του Μουσολίνι που επιτέθηκε στην Ελλάδα το 1940 και παρέμεινε μέχρι το 1943 ως δύναμη κατοχής της Πατρίδος μου».

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top