Ελλάδα

«Μας συμπεριφέρονται σαν ζώα» λένε μετανάστες σε καταυλισμούς στη Μυτιλήνη

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

«Μας συμπεριφέρονται σαν ζώα. Θα προτιμούσα χίλιες φορές να με πυροβολήσουν ξανά οι Ταλιμπάν από το να υποφέρω αυτές τις συνθήκες».

Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε η Σίριν μια γυναίκα από το Αφγανιστάν που ζει στον καταυλισμό προσφυγων στη Μόρια της Μυτιλήνης για να περιγράψει τις συνθήκες ζωής εκεί.

ginaiies-lesvos-metanastes3.jpg

Όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία που επικαλείται τη μαρτυρία της, γυναίκες όπως η Σίριν ζουν συνεχώς με το φόβο των σεξουαλικών επιθέσεων και της βίας.

Η Σίριν, η οποία στο Αφγανιστάν εργαζόταν ως δημοσιογράφος, πριν από 18 μήνες δέχθηκε τα πυρά των Ταλιμπάν την ώρα που οδηγούσε το αυτοκίνητό της. Αρχικά αναζήτησε καταφύγιο στην Καμπούλ αλλά και εκεί συνέχισε να δέχεται απειλές και γι’ αυτό υποχρεώθηκε να διαφύγει στην Ευρώπη.

Το δωμάτιό της στη Μόρια είναι ένα κοντέινερ όπου ζει μαζί με δεκάδες γυναίκες. «Αλλά δεν νοιώθω ασφαλής. Φοβάμαι πολύ. Δεν βγαίνω ποτέ από το δωμάτιο τη νύχτα» λέει και προσθέτει ότι έχει ακούσει πολλές φίλες της να μιλούν για σεξουαλική παρενόχληση μέσα στον καταυλισμό.

ginaiies-lesvos-metanastes2.jpg

Άντρες και γυναίκες καταγγέλλουν στη Διεθνή Αμνηστία ότι δεν νοιώθουν ασφαλείς καθώς είναι συχνοί οι καβγάδες στις ουρές για το συσσίτιο με την αστυνομία να κάνει το ελάχιστο για να επιβάλει την τάξη.

Όπως λένε πολλές φορές το βράδυ υποχρεώνουν τα παιδιά τους να πάνε τουαλέτα μέσα στις σκηνές καθώς φοβούνται να κυκλοφορήσουν μέσα στον καταυλισμό. 

ginaiies-lesvos-metanastes4.jpg

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top