Διεθνή

Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της Δημοκρατίας στην Πολωνία

5FBC6B818454A1C0FFCDF136ADFCD2C4.jpg

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας και κατά της συντηρητικής κυβέρνησης, η οποία έχει προωθήσει αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν τον έλεγχό της επί των μέσων ενημέρωσης και περιορίζουν την ανεξαρτησία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα Σάββατο στη Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας και κατά της συντηρητικής κυβέρνησης.

Στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, 50.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους, σύμφωνα με τις δημοτικές Αρχές, 10.000 σύμφωνα με την Αστυνομία.

Οι διαδηλωτές φώναζαν ρυθμικά «Ελευθερία! Ισότητα! Δημοκρατία!» υπενθυμίζοντας τις πρώτες εν μέρει ελεύθερες εκλογές που διενεργήθηκαν στην χώρα πριν από 27 χρόνια, την 4η Ιουνίου του 1989 και κατήγγειλαν τον αυταρχισμό που επιδεικνύουν οι κυβερνώντες.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Πολωνίας, ενώ επικεφαλής της πορείας ήταν οι πρώην πρόεδροι της χώρας Μπρονίσλαβ Κομορόφσκι και Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

Τις διαδηλώσεις οργάνωσε η Επιτροπή για την Προάσπιση της Δημοκρατίας (KOD), ένα κίνημα που αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη το οποίο κυβερνά την χώρα από τον Νοέμβριο.

Μεταξύ των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων, ορισμένες εκ των οποίων έχει επικρίνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται η ενίσχυση του ελέγχου των ΜΜΕ και η μείωση των εξουσιών του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top