Οικονομία

Μεγαλώνει ο «κόφτης» χωρίς εξαιρέσεις και στις συντάξεις των ένστολων

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Σε «μπλόκο» των δανειστών έπεσε η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει το «πάγωμα» για άλλη μια διετία των αυξήσεων στους ένστολους.

Με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε χθες αργά το βράδυ για ψήφιση στην Βουλή (σε άσχετο νομοσχέδιο όπου μόνον ο τίτλος  του αποτελείται από μία πρόταση 228 λέξεων) η κυβέρνηση αναγκάζεται να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έως τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να επιτύχει την εξαίρεση από το «πάγωμα» των μισθών.
 
Επιπλέον, με άλλες τροπολογίες (σε άσχετο νομοσχέδιο κύρωσης διακρατικής συμφωνίας όπου μόνον ο τίτλος  του αποτελείται από μία πρόταση 228 λέξεων)  αλλάζουν οι διατάξεις για τον «κόφτη» και πολλά άλλα προαπαιτούμενα που είχαν ψηφιστεί πριν 10-20 μέρες, με δύο νομοσχέδια 10.000 σελίδων συνολικά.
 
Με τις νέες διατάξεις ξεκαθαρίζεται ότι αν αποτύχουν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», δεν θα λαμβάνονται απλώς περικοπές ίσες με την υστέρηση από τον στόχο  για το πρωτογενές πλεόνασμα (πχ 0,7% του ΑΕΠ αν η απόκλιση είναι ανάλογη) αλλά θα προστίθεται και η δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων που λαμβάνονται. Αν δηλαδή από την λήψη τους προβλέπεται πχ και απώλειες εσόδων, τότε θα αυξάνονται αντίστοιχα και οι περικοπές.
 
 Στις τροπολογίες δεν περιελήφθησαν αλλαγές για την πώληση δανείων με εγγύηση του Δημοσίου σε funds που παραμένει σε εκκρεμότητα –ενδεχομένως σήμερα το πρωί να πραγματοποιηθεί ξανά νέα τηλεδιάσκεψη για το θέμα αυτό με τους θεσμούς.
 
Ακόμα και αν μετατεθεί για Σεπτέμβριο η εκκρεμότητα αυτή, αναμένεται να «ξεκλειδώσει» η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η αποδέσμευση της υποδόσης αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου  αφού προηγουμένως το EuroWorking Group πιστοποιήσει ότι υλοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα ώστε και τα πέντε ξένα κοινοβούλια κρατών-μελών της ευρωζώνης να δώσουν την έγκρισή τους για την εκταμίευση.

Η συνεδρίαση του EuroWorking Group αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, ή και νωρίτερα.
 
 
Συγκεκριμένα οι αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση χθες βράδυ προς ψήφιση προβλέπουν:
 
 
Μισθολόγια Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016 θα έχουν βρεθεί τα  συγκεκριμένα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν το «πάγωμα» για την διετία 2017-2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής όσων αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2017, αλλιώς οι αυξήσεις δεν θα δοθούν.
Δάνεια: Τόσο στα «κόκκινα» όσο, κυρίως, στα ενήμερα «πράσινα» δάνεια, η κυβέρνηση ανοίγει «παράθυρο» εξαιρέσεων στην γενική απαγόρευση στα funds να αυξάνουν το επιτοκιακό περιθώριο που πλήρωνε ο δανειολήπτης στην τράπεζά του. Αυτή η εξαίρεση στοχεύει περιπτώσεις κυρίως μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, των οποίων οι συμβάσεις περιέχουν ήδη όρους που καθορίζουν συγκεκριμένους δείκτες για την αυξομείωση του περιθωρίου (π.χ σύνολο δανείων προς λειτουργικά αποτελέσματα).

ΕΝΦΙΑ Αυξάνεται αναδρομικά ο φόρος από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ( ΑΕΕΑΠ).

«Κόφτης» δαπανών Το ποσό των προτεινόμενων μέτρων θα ορίζεται σε καθαρή βάση και όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Περιγράφεται επίσης και ο μαθηματικός τύπος βάσει των οποίου μπορούν να μειωθούν τα ανώτατα όρια εκτέλεσης των δαπανών γενικής κυβέρνησης, με εξαίρεση προνοιακά επιδόματα (όχι όμως μισθούς και συντάξεις).
 
Επιπλέον, σε περίπτωση εξαιρετικών συνθηκών  φυσικές καταστροφές ο μηχανισμός θα απενεργοποιείται μόνον κατόπιν συμφωνίας, και  όχι απλώς «διαβούλευσης» με τους θεσμούς. όπως ισχύει σήμερα.
 
 
Διευκολύνσεις στα Funds Καταργείται η υποχρέωση των ξένων εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και παροχής πιστώσεων να καταθέτουν σε μετρητά το μετοχικό τους κεφάλαιο (4,5 εκατ. ευρώ) στις ελληνικές τράπεζες όταν διευρύνουν την δραστηριότητα τους στην δανειοδότηση δανειοληπτών. Η υποχρέωση θα ισχύει μόνο για τις ελληνικές εταιρείες, ενώ οι εταιρείες με έδρα χώρα του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου θα μπορούν να το καταβάλουν σε οποιοδήποτε τραπεζικό ίδρυμα κράτους μέλους του ΕΟΧ. Επίσης εναρμονίζεται το θεσμικό πλαίσιο των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις με εκείνο των Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, ενώ θεσμοθετείται η αναλογική επιβολή προστίμων σε περίπτωση παραβίασης.


ΑΔΜΗΕ
μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 αντί του Νοεμβρίου ορίζεται ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Τα χρονοδιαγράμματα γίνονται πιο πιεστικά καθώς η ΔΕΗ θα πρέπει να προκηρύξει διαγωνισμό σε 4 μήνες μετά την γενική συνέλευση του Ιουνίου. Δεν υπάρχει ωστόσο ρητή αναφορά στις τροπολογίες ότι αν δεν ευοδωθεί  το ισοδύναμο ελληνικό σχέδιο, τότε θα επανέλθει το σενάριο της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Επισημαίνεται μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση πως  «ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ υλοποιείται ως εναλλακτικό, προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, σχέδιο», καθώς με την κίνηση αυτή «διασφαλίζονται ισοδύναμα αποτελέσματα ως προς τον ανταγωνισμό και τις προοπτικές επενδύσεων, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».
 
Αναφορικά με τα ποσοστά των προς δημοπράτηση ποσοστών ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ δεν αλλάζει κάτι. Για το έτος 2016, θα δημοπρατηθεί ποσοστό 8%, για το 2017 12%, για το 2018 13% όπως και για το 2019 13%. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα της ΡΑΕ να ρυθμίζει με απόφασή της, περιπτώσεις που υπερβαίνουν τους ετήσιους στόχους ανακατανομής των μεριδίων της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top