Διεθνή

Μειώθηκε η ανεργία στην Ισπανία τον μήνα Μάιο

spain-5.jpg

Η μείωση της ανεργίας στην Ισπανία ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφηκε ποτέ τον Μάιο, καθώς τα θέρετρα προχώρησαν σε προσλήψεις προσωπικού πριν από την άφιξη αριθμού-ρεκόρ τουριστών, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιθανότητες του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να κερδίσει τις εκλογές που διεξάγονται σε τρεις εβδομάδες.

Η ανεργία μειώνεται σταδιακά στην Ισπανία μετά την έξοδο από την ύφεση σχεδόν πριν από τρία χρόνια, αλλά πολλοί άνεργοι εξακολουθούν να δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, κάτι που προκαλεί απογοήτευση στους ψηφοφόρους.

Η Ισπανία επιστρέφει στις κάλπες στις 26 Ιουνίου μετά τις ατελέσφορες εκλογές του Δεκεμβρίου όπου το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως και αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτικό αδιέξοδο, αναγκάζοντας για μια ακόμη φορά τα κόμματα να προσπαθήσουν να συμπήξουν έναν συνασπισμό.

Ο αριθμός των Ισπανών που καταγράφηκαν ως άνεργοι τον περασμένο μήνα μειώθηκε κατά 3% σε σχέση με τον Απρίλιο, πέφτοντας κάτω από το όριο των 4 εκατομμυρίων για πρώτη φορά σε έξι χρόνια, στα 3,89 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Σχεδόν 120.000 λιγότεροι άνθρωποι δήλωσαν ότι είναι άνεργοι, η μεγαλύτερη πτώση για τον Μάιο που έχει καταγραφεί. Στο μεταξύ, η δημιουργία θέσεων εργασίας αυξήθηκε με ελαφρά χαμηλότερο ρυθμό απ΄ό,τι πριν από έναν χρόνο αλλά εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή, σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη του 1% σε σχέση με τον Απρίλιο. Περισσότερες από μία στις τρεις θέσεις εργασίας ήταν σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Η δυσλειτουργία της αγοράς εργασίας στην Ισπανία έπαιξε μεγάλο ρόλο στην πολιτική αναστάτωση του Δεκεμβρίου, καθώς η υποστήριξη για τα νεόκοπα κόμματα που συνηγορούν υπέρ ισχυρότερων εργασιακών δικαιωμάτων ή της αναθεώρησης των εργασιακών συμβολαίων κατακερμάτισε την ψήφο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα, το PP θα έρθει και πάλι πρώτο αλλά χωρίς να εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν πως το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων αποφάσισαν τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας του Δεκεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι αναποφάσιστοι μπορεί και τώρα να αποφασίσουν την τελευταία στιγμή.

«Αν η προεκλογική εκστρατεία βαρύνει στο αποτέλεσμα, τότε αυτά τα νούμερα (για τις θέσεις εργασίας) είναι σημαντικά, ειδικά για το PP, καθώς είναι το μόνο θέμα που μπορούν να προβάλουν», δήλωσε ο Αντόνιο Μπαρόσο, αναλυτής της Teneo Intelligence.

Το κόμμα Podemos (Μπορούμε) που τάσσεται κατά της λιτότητας, και το οποίο έχει συνασπιστεί τώρα με ένα μικρότερο κόμμα της αριστεράς, αναμένεται να έρθει δεύτερο ή τρίτο χάρη στην ισχυρή υποστήριξη εκατομμυρίων Ισπανών που δεν έχουν ακόμη καρπωθεί οφέλη από την οικονομική ανάκαμψη.

Οι μαζικές απολύσεις σε διάστημα έξι ετών άφησαν την Ισπανία με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη. Αν και το ποσοστό έχει πέσει σημαντικά από το 2013, παραμένει στο 21% του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top